Deze aubergine rolletjes maak je heel makkelijk op je bbq of Ofyr als lekker hapje. Wanneer je aan aubergines denkt, komen er al snel Mediterrane gerechten in je gedachten, zoals een moussaka of deze leuke aubergine rolletjes te maken op je BBQ.
Als je denkt aan aubergines, dan denk je misschien aan Mediterrane of Midden-Oosterse keukens. Maar wist je dat de aubergine eigenlijk zijn oorsprong heeft in Zuidoost-Azië, met name in India en Bangladesh? Hier wordt hij al duizenden jaren gecultiveerd en gebruikt in de keuken. Vanuit Azië heeft de aubergine uiteindelijk zijn weg gevonden naar het Midden-Oosten en vervolgens naar Europa, waar hij tegenwoordig een vast onderdeel is van veel traditionele gerechten.
En wat betreft de voordelen van aubergine voor je gezondheid, je bent echt op een winnaar gestuit! Aubergines zijn bijzonder goed voor je.
Aubergine is een super multifunctionele groente die heel makkelijk verschillende smaken opneemt. Je bewaart aubergines op een donkere, koele plaats. Op deze manier blijven ze ongeveer een week goed. Ze kunnen slecht tegen lage temperaturen onder de 16 graden, daarom bewaar je ze nooit in de koelkast. Je zou ze ook kunnen invriezen, snij ze in blokjes of plakken en dan moet je ze eerst 2-3 minuten blancheren. Dan blijven ze zeker nog een jaar goed.
Ingrediënten die je gebruikt voor de aubergine rolletjes
2 grote aubergines
200 gram feta kaas
Olijfolie
2 teentjes knoflook fijngesneden
Zout en peper
Verse basilicumblaadjes
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel rode pepervlokken (optioneel)
Balsamico glazuur (optioneel)
Hier zijn de stappen die je volgt om je aubergine rolletjes te maken:
Eerst snijd je de aubergines in de lengte in dunne plakken (ongeveer 0,5 cm dik). Je bestrooit beide kanten van elke plak met zout en laat ze 15 minuten rusten. Dit helpt om het overtollige vocht en bitterheid uit de aubergine te trekken. Ondertussen verwarm je de Ofyr, BBQ of grillpan voor op middelhoog vuur. Dep de aubergineplakken droog met keukenpapier om het overtollige vocht te verwijderen. Dan bestrijk je beide zijden van elke plak met olijfolie en bestrooi met peper, oregano en de helft van de fijngesneden knoflook. Je grilt de aubergineplakken ongeveer 2-3 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin en zacht zijn. Daarna haal je ze van de grill en laat je ze afkoelen tot ze makkelijk te hanteren zijn. Je verkruimelt de feta in een kom en mengt het met de rest van de fijngesneden knoflook, en de rode pepervlokken als je zin hebt in iets pittigs. Leg een basilicumblaadje op het uiteinde van elke afgekoelde aubergineplak. Daarop schep je een eetlepel van het feta-mengsel. Je rolt de aubergineplakken stevig op, beginnend bij het einde waar de feta en basilicum liggen. Serveer de aubergine rolletjes koud of op kamertemperatuur. Voor de finishing touch drizzle je eventueel wat balsamico glazuur eroverheen vlak voor het serveren.