Home Azie Babi Ketjap

Babi Ketjap

door Peter Eemsing
Babi Ketjap

Babi Ketjap komt uit de Indonesische keuken. “Babi” betekent varken in het Indonesisch en “Ketjap” (of kecap) verwijst naar de zoete sojasaus die typisch in dit gerecht wordt gebruikt. Dit gerecht is een geliefd voorbeeld van de rijke, kruidige en gevarieerde smaken van de Indonesische keuken.


Na de Indonesische onafhankelijkheid in 1945 migreerden veel Indonesiërs, waaronder veel Indo-Europeanen (mensen van gemengd Indonesisch en Europees erfgoed), naar Nederland. Ze brachten hun culinaire tradities met zich mee, en sindsdien heeft de Indonesische keuken, inclusief gerechten zoals Babi Ketjap, een blijvende invloed gehad op de Nederlandse keuken. Indisch koken en de Indische rijsttafel zijn zelfs recent uitgeroepen tot immaterieel erfgoed van Nederland.

Het is ook een heerlijk gerecht om te variëren. Als voorbeeld, heb je nog een paprika, prei of wortel liggen kan je die natuurlijk ook nog fijnsnijden en mee roerbakken en om het recept wat frisser te maken zou je wat fijngesneden lente-ui kunnen gebruiken of wat gezouten komkommerreepjes.

Ingrediënten babi ketjap:
   • 500 gram speklappen
   • 2 teentjes knoflook
   • 1 grote ui
   • 200 ml ketjap manis
   • 2 eetlepels azijn
   • 2 eetlepels bruine suiker
   • 1 rode peper
   • 1 eetlepel maïzena (optioneel, voor een dikkere saus)
   • 400 gram eiernoodles
   • 1 paksoi
   • Zout en peper naar smaak

Instructies:
   • Snijd de speklappen in blokjes. Snijd ook de ui, knoflook en rode peper fijn.
   • Verhit een beetje olie in een wok of grote pan. Bak hierin de speklappen aan alle kanten bruin.
   • Voeg de ui, knoflook en rode peper toe aan de pan en bak deze mee tot de ui glazig is.
   • Voeg de ketjap manis, azijn en bruine suiker toe aan de pan. Roer goed door en laat het geheel ongeveer 20 minuten op laag vuur sudderen.
   • Kook ondertussen de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking.
   • Snijd de paksoi in reepjes, scheid de stengels van de bladeren.
   • Verhit wat olie in een andere wok of pan en roerbak hierin de stengels van de paksoi. Voeg de gekookte noodles toe en roerbak nog even mee.
   • Voeg de bladeren van de paksoi toe en roerbak deze mee tot ze geslonken zijn.
   • Indien gewenst, kun je de saus van de Babi Ketjap indikken met maïzena. Meng hiervoor de maïzena met een beetje koud water en roer dit door de saus. Laat het geheel nog even doorkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
   • Proef de Babi Ketjap en voeg eventueel zout en peper toe naar smaak.
   • Serveer de Babi Ketjap over de noodles en paksoi.

Bekijk ook eens deze workshops