Home BBQ Witte kool steak met Harissa en Tijm

Witte kool steak met Harissa en Tijm

door Peter Eemsing
witte kool steak

Dit recept voor een witte kool steak met harissa en tijm is heerlijk op de bbq en of Ofyr te maken en ook nog eens vegan!

Witte kool, ook bekend als spitskool, is een type kool met een lichtgroene tot witte kleur en strak ingepakte bladeren die een ronde of ovale vorm vormen. Het is een populaire groente in veel keukens over de hele wereld en wordt gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, zowel rauw als gekookt. Ook voor vegetariërs onder ons een een makkelijke basis om mee te koken. 

Harissa is een pittige en aromatische chilipasta die oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt, vooral uit Tunesië, maar ook populair is in andere landen zoals Marokko, Algerije en Libië.

De basisingrediënten van harissa zijn: Rode pepers (vers of gedroogd), Knoflookteentjes, Olijfolie, Zout en vaak worden ook specerijen zoals komijn, koriander, karwij en soms ook tomaten toegevoegd. De ingrediënten worden vervolgens samen fijngemalen tot een pasta. 

De Harissa in dit gerecht maakt de witte kool spannend en lekker smakelijk en heerlijk op een bbq voor de verwende vegetariër. Serveer met je favoriete knoflooksaus!

Gegrilde Witte Kool Steak met Harissa en Tijm

Voorbereidingstijd: 10 minuten

Marineertijd: 30 minuten

Kooktijd: 14 minuten

Totale tijd: 54 minuten

Ingrediënten Witte kool steak :

1 middelgrote witte kool

2 eetlepels olijfolie

2 eetlepels harissa

1 eetlepel verse tijmblaadjes (of 1 theelepel gedroogde tijm)

Zout en peper naar smaak

1 teentje knoflook, fijngehakt

Optioneel: citroensap voor een frisse touch

Instructies:

Voorbereiden van de Witte kool steak (10 minuten):

a. Verwijder de buitenste bladeren van de witte kool.

b. Snijd de kool in steaks van ongeveer 2 cm dik. Zorg ervoor dat je tijdens het snijden een deel van de kern in elke steak hebt, zodat ze niet uit elkaar vallen.

Marinade voorbereiden (5 minuten):

a. In een kom, meng de olijfolie, harissa, tijm, knoflook, zout en peper.

b. Pas de hoeveelheid harissa aan op basis van je gewenste pittigheid.

Kool marineren (30 minuten):

a. Bestrijk elke koolsteak gelijkmatig met de harissamarinade aan beide kanten.

b. Laat de kool 30 minuten marineren.

Grill voorverwarmen (5 minuten):

a. Verwarm je grill of grillpan voor op middelhoog vuur.

Kool grillen (14 minuten):

a. Leg de koolsteaks op de grill.

b. Grill elke kant 5-7 minuten, of totdat ze mooie grillstrepen hebben en zacht zijn geworden.

Serveren (1 minuut):

a. Verplaats de gegrilde koolsteaks naar een serveerschaal.

b. Besprenkel eventueel met citroensap voor een frisse toets.

Opdienen: Serveer onmiddellijk en geniet van de combinatie van de pittige harissa met het aromatische van de tijm.

Bekijk ook eens deze workshops