Home Gezond Parelgort met kip of lekker vega

Parelgort met kip of lekker vega

door Peter Eemsing
parelgort met kip

Parelgort met kip of lekker vega met oesterzwam of champignons. Op zoek naar een ander soort graan voor je keuken? Maak kennis met parelgort, een graanproduct afkomstig van gerst. Gerst heeft een lange geschiedenis en werd vroeger vaak gebruikt voor het maken van brood en bier. Hoewel het wat minder bekend is dan tarwe en rijst, wordt het nog steeds gebruikt in soepen, stoofschotels en salades.

Parelgort ondergaat een verwerkingsproces waarbij de buitenste schil en een deel van de zemel worden verwijderd. Dit maakt het sneller om te koken en geeft het een zachte textuur. Het is een bron van vezels, vitaminen en mineralen en biedt een verscheidenheid aan complexe koolhydraten.

Met zijn nootachtige smaak en enigszins kauwbare textuur kan parelgort in diverse gerechten worden gebruikt. Of je nu een zoet ontbijt wilt maken of een hartig avondmaal zoals risotto, is parelgort een goed alternatief. Probeer het eens in combinatie met kip of oesterzwam voor een eenvoudige en voedzame maaltijd. Wil je hem vegetarisch hebben vervang dan de kip door oesterzwam en gebruik groentebouillon.

Ingrediënten Parelgort met kip voor twee personen:

Bereidingstijd ongeveer 60 minuten.

1 kopje parelgort

2 kopjes kippenbouillon (of groentebouillon)

300 gram kipblokjes (of oesterzwam in stukjes)

1 wortel, in kleine blokjes gesneden

1 courgette, in kleine blokjes gesneden

1 paprika, in kleine blokjes gesneden

1 kleine broccoli, in roosjes verdeeld (optioneel andere groente restjes)

2 eetlepels olijfolie

1 teentje knoflook, fijngehakt

Zout en peper naar smaak

Optioneel: verse kruiden zoals tijm, rozemarijn of peterselie voor garnering

Bereidingswijze:

Parelgort koken (20-30 minuten): Breng de kippenbouillon aan de kook in een middelgrote pan. Voeg de parelgort toe, dek af en laat sudderen tot de parelgort gaar is. Controleer af en toe en voeg indien nodig extra bouillon toe.

Groenten snijden (10 minuten): Snijd ondertussen de wortel, courgette, en paprika in kleine blokjes en verdeel de broccoli in roosjes.

Kip bakken (5-7 minuten): Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kipblokjes toe en bak tot ze gaar zijn. Haal de kip uit de pan en zet deze apart.

Groenten bakken (10-15 minuten): In dezelfde pan, voeg nog een eetlepel olijfolie toe. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak 1 minuut. Voeg dan de wortel toe en bak deze 3-4 minuten. Voeg vervolgens de courgette, paprika en broccoli toe en bak nog eens 7-10 minuten, of tot de groenten zacht zijn.

Alles samenbrengen (2-3 minuten): Voeg de gekookte parelgort en de gebakken kipblokjes toe aan de pan met groenten. Meng goed en laat alles nog 2-3 minuten samen bakken. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Garneren (1 minuut): Optioneel, garneer het gerecht met verse kruiden zoals tijm, rozemarijn of peterselie.

Serveren (1 minuut): Verdeel het mengsel over twee borden en serveer je Parelgort met kip direct.

Bekijk ook eens deze workshops