Spitskool roerbak met couscous. Spitskool is een variant van de witte kool en heeft een langwerpige vorm, met lichtgroene bladeren die dicht opeengepakt zitten in een spitse of kegelvormige krop. Deze groente is knapperig en heeft een iets mildere en zoetere smaak vergeleken met andere koolsoorten. Het is zeer veelzijdig in gebruik en kan zowel rauw in salades worden gebruikt als gekookt in diverse gerechten. Wij gebruiken het vaak in roerbak schotels zeker omdat de spitskool lokaal vanaf het voorjaar tot de late herfst goed beschikbaar is. Dit recept is vegetarisch met couscous maar je kan er ook prima rijst bij serveren met een lekker visje, gebakken kip of een lamsworstje of stoofvlees.
Ingrediënten voor twee personen:
150g couscous
1 middelgrote spitskool, dun gesneden
200g champignons, in plakjes gesneden
1 rode paprika, in reepjes gesneden
1 rode peper, fijngehakt (pas de hoeveelheid aan naar smaak)
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 ui, fijngesneden
Zout en peper naar smaak
Een snufje komijnpoeder (optioneel)
Verse peterselie, fijngehakt, voor garnering
Sap van een halve citroen
Bereidingswijze spitskool roerbak :
Couscous Bereiden:
Bereid de couscous volgens de instructies op de verpakking. Fluff het met een vork als het gaar is en zet het opzij.
Groenten Voorbereiden:
Terwijl de couscous kookt, bereid je de groenten voor door ze te wassen en te snijden zoals aangegeven in de ingrediëntenlijst.
Roerbakken:
Verhit de olijfolie in een grote pan of wok op middelhoog vuur.
Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en bak deze tot ze zacht en geurig zijn, dit duurt ongeveer 2-3 minuten.
Voeg de gesneden champignons toe en bak deze 5-7 minuten, totdat ze beginnen te bruinen.
Spitskool en Paprika Toevoegen:
Voeg de spitskool en paprika toe aan de pan. Roerbak voor nog eens 5-7 minuten, totdat de groenten beginnen te verzachten maar nog steeds een beetje crunch hebben.
Kruiden en Rode Peper Toevoegen:
Voeg de fijngehakte rode peper toe, samen met een snufje zout, peper en komijnpoeder (indien gebruikt). Roerbak alles nog eens 2-3 minuten.
Samenvoegen:
Combineer de roergebakken groenten met de bereide couscous in een grote kom.
Voeg het citroensap toe en meng alles goed door elkaar.
Garneer met wat versgehakte peterselie voordat je het serveert.
Serveren:
Verdeel de couscous over twee borden en serveer direct. Dit gerecht gaat goed samen met een stuk gegrilde kip, lams
worstje of vis als je wat extra proteïne wilt toevoegen.
Totale bereidingstijd: Ongeveer 30 minuten.