Home Afrika Lamsmerguez met gebakken aardappeltjes.
lamsmerguez

Lamsmerguez is een lekker pittig en zoet worstje afkomstig uit de Noord-Afrikaanse keuken. Lamsmerguez in een samenvoeging van twee woorden, lam van lamsvlees en merguez betekend worst.

Merguez is een pittige worst uit Tunesië, Algerije en Marokko. Het wordt traditioneel gemaakt van lamsvlees, rundvlees of een mengsel van beide, en wordt gekruid met een mengsel van specerijen waaronder knoflook, rode peper en komijn.

Het lamsvlees geeft de worst een rijke en enigszins zoete smaak, die goed combineert met de pittige specerijen die in merguez worden gebruikt.

Ze kunnen worden gegrild, gebakken en vaak geserveerd als onderdeel van een barbecue of met gerechten als couscous. Ook lekker met aardappeltjes of gewoon op een broodje.

Dit recept kan je ook prima op de bbq/ofyr of in je contact- of grill maken maar dan zou ik de aardappeltjes even voorkoken zodat ze gelijk klaar zijn met je worstjes. 

Ingrediënten voor twee personen:

4 lamsmerguez worstjes

500 gram roseval aardappeltjes

2 eetlepels olijfolie

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 takje rozemarijn

1 takje tijm

Zeezout naar smaak

Versgemalen zwarte peper naar smaak

Een snufje paprikapoeder (optioneel)

Verse peterselie voor garnering (optioneel)

Bereiding lamsmerguez:

Voorbereiding (10 minuten)

Was de roseval aardappeltjes grondig en snijd ze in helften of kwarten, afhankelijk van hun grootte.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Aardappeltjes Bereiden (35-40 minuten)

Plaats de gesneden aardappeltjes in een mengkom, voeg de fijngehakte knoflook, rozemarijn, tijm, zout, peper en een eetlepel olijfolie toe.

Meng alles goed zodat de aardappeltjes gelijkmatig zijn bedekt met de olie en kruiden.

Verspreid de aardappeltjes in een enkele laag op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak de aardappeltjes in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30-35 minuten of totdat ze goudbruin en krokant zijn, halverwege de baktijd een keer omdraaien.

Lamsmerguez Bereiden (10-15 minuten)

Terwijl de aardappeltjes bakken, verwarm je de resterende eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.

Voeg de lamsmerguez worstjes toe en bak ze ongeveer 5-7 minuten aan elke kant, of totdat ze volledig gekookt en mooi gekarameliseerd zijn.

Serveren (5 minuten)

Haal de aardappeltjes uit de oven en doe ze in een serveerschaal.

Plaats de lamsmerguez worstjes naast de aardappeltjes.

Garneer het gerecht met wat verse peterselie en eventueel een snufje paprikapoeder voor een extra kleur en smaak.

Opdienen

Serveer dit gerecht met een frisse salade of geroosterde groenten naar keuze.

Let op, de bereidingstijden zijn bij benadering en het is altijd het beste om de gaarheid van de worstjes en aardappeltjes te controleren om ervoor te zorgen dat ze naar wens zijn gekookt.

Bekijk ook eens deze workshops