Als bakliefhebber heb je wellicht al eens gehoord van een flaugnarde, soms ook gespeld als “flognarde”. Dit is een gebak dat afkomstig is uit de Franse regio Limousin. Het lijkt sterk op de meer bekende clafoutis, die traditioneel wordt gemaakt van kersen. Maar in tegenstelling tot een clafoutis, die strikt genomen alleen met kersen wordt bereid, kan jij je flaugnarde maken met verschillende soorten fruit, zoals appels, peren, pruimen, perziken, en in dit geval, abrikozen.
Bij het maken van een flaugnarde giet je een dik, flensjesachtig beslag over het fruit en vervolgens bak je het geheel. Het resultaat is afhankelijk van de hoeveelheid fruit en beslag in jouw recept, en het kan variëren van een pannenkoekachtige tot een custardachtige textuur. Gewoonlijk serveer je dit als dessert en het kan zowel warm als op kamertemperatuur worden genoten. Het is ook gebruikelijk om het geheel te bestrooien met poedersuiker voordat je het serveert.
Ingrediënten flaugnarde:
• 500 gram verse abrikozen
• 4 grote eieren
• 250 ml melk
• 100 gram suiker
• 1 theelepel vanille-extract
• 70 gram bloem
• Snufje zout
• Poedersuiker, voor de garnering
Instructies flaugnarde:
• Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius.
• Was de abrikozen, snijd ze doormidden en verwijder de pitten.
• Vet een ronde bakvorm (ongeveer 20-23 cm in diameter) in met boter en verdeel de abrikozenhelften gelijkmatig over de bodem.
• Pak een middelgrote kom en breek de eieren erin. Voeg de suiker toe en klop ze samen totdat ze licht en luchtig zijn.
• Voeg het vanille-extract en een snufje zout toe, en klop nogmaals om te combineren.
• Zeef de bloem boven de kom en roer voorzichtig door het eimengsel.
• Voeg nu geleidelijk de melk toe, terwijl je blijft roeren, tot je een glad beslag hebt.
• Giet het beslag over de abrikozen in de bakvorm, zorg ervoor dat de abrikozen gelijkmatig bedekt zijn.
• Plaats de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak gedurende 35-40 minuten, of tot de flaugnarde goudbruin is en in het midden is gestold.
• Haal de flaugnarde uit de oven en laat hem iets afkoelen.
• Bestuif met poedersuiker vlak voordat je het serveert. Je flaugnarde met abrikozen kan zowel warm als op kamertemperatuur worden geserveerd. Geniet ervan!
Vergeet niet dat bakken een exacte wetenschap is, dus probeer zo dicht mogelijk bij de aangegeven maatregelen te blijven voor het beste resultaat.