De geschiedenis van de Dutch baby pancake laat het een beetje in het ongewisse of dit recept nu uit Duitsland of Nederland komt. Volgens de overlevering was er ooit een eigenaresse, van Manca’s Cafe in Seatlle Amerika, die haar kindje graag deze lekkernij at. Maar in plaats van Deutsch Pancake sprak ze het uit als Dutch Pancake, en voilà de Dutch baby pancake is in het begin van de 19e eeuw geboren. In Amerika staat het al meer dan een eeuw op tafel en langzamerhand zien we deze heerlijke gek gevormde pannenkoek ook in de Nederlandse keuken ‘terug’ komen. Lekker als ontbijt of heerlijk als toetje. Slagroom met ijs erbij, een warme kersensaus of gewoon lekker met een appeltje erin meegebakken. Ik eet ze zelf met wat stroop en poedersuiker. Ze zijn heerlijk luchtig en lang niet zo vet als een gewone pannenkoek.
Voor een druilige middag is dit ook een leuk recept om met de kids te maken. Let wel op want de pan die je gaat gebruiken is loeiheet, koop een paar goede ovenwanten. In dit recept gebruik je een gietijzeren pan, maar ik bak ze ook wel eens in onze stenen pannen.
Ingrediënten voor een middelgrote pan
Je gietijzeren pan heeft een bodempje nodig van ongeveer een dikke 5 tot 10 mm beslag, dus je kan van tevoren even gaan meten hoeveel beslag je nodig hebt door je pan te vullen met 0,6 cm water en dan in een maatbeker meten. Dit recept kan je heel makkelijk opschalen of naar beneden bijstellen. De rest van het beslag bewaar je dan om nog eentje te maken. Het is verleidelijk om al het beslag er dan in te gooien maar je loopt het risico dat je bodem niet goed gaar wordt!
300 ml melk
150 gram bloem
4 eieren ( ongeveer in maat L ei per 100 gram beslag )
12 gram vanille suiker
4 gram zout
Klont roomboter
Optioneel wat vruchtjes of appel
Bereiding
Verwarm je oven voor op 235 graden, met je pan er gelijk in. Let erop als je oven op temperatuur is, is je pan dat nog lang niet. Geef die in ieder geval nog 10-15 minuten langer om ook op temperatuur te komen.
Maak het beslag door alle ingrediënten (behalve je boter) in een blender, of met je mixer, goed luchtig te kloppen.
Haal je loeihete pan uit je oven en smelt daar een klont boter in, smeer ook de randen met een kwastje in.
Giet in 1 keer al je beslag in de pan en doe daar je eventuele vruchtjes/appel op.
Zet je pan met beslag in de oven terug en bak nog ongeveer 18-20 minuten op 230 graden totdat je pancake lekker is gerezen en bruin is geworden.
Let erop elke oven is anders en je Dutch baby pancake is pas klaar als hij lekker bruin is en een hele gekke vorm heeft gekregen. Je kan hem daarna uit de pan halen, let op die is nog warm!
Snij of scheur hem lekker met je handen in stukken, smeer nog wat roomboter erover heen en dan naar keus je favoriete zoetigheid of hartigheid erop!