Home Amerika Zo maak je meatloaf

Zo maak je meatloaf

door Peter Eemsing
Zo maak je meatloaf

Zo maak je meatloaf. Zin in iets hartverwarmends en oer-Amerikaans? Probeer dan eens meatloaf, oftewel gehaktbrood. Dit gerecht heeft zijn wortels in Europa, maar is echt groot geworden in de VS. Het is eigenlijk heel simpel: je mengt gemalen vlees, zoals rund of varken, met ingrediënten als broodkruimels, eieren en kruiden, vormt het tot een broodje in een bakblik en bakt het in de oven.

Meatloaf was vroeger een slimme manier om met minder vlees toch een vullende maaltijd op tafel te zetten, vooral tijdens de Grote Depressie. Tegenwoordig is het een echte Amerikaanse comfort food, met talloze variaties: voeg wat groenten toe, of bedek het met een laagje ketchup of BBQ-saus. Normaal gesproken bak je een meatloaf ongeveer een uur op 175-180 graden Celsius.

Wil je een heerlijk gehaktbrood maken voor 4-6 personen, met wat extra groenten erdoor verwerkt? Hier volgt het recept:

Zo maak je meatloaf:

Voor het gehaktbrood:

  • 500 gram rundergehakt of een mix
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 wortel, fijngeraspt
  • 1 kleine courgette, fijngeraspt en het vocht eruit gedrukt
  • 1 ei
  • 75 gram paneermeel, panko of fijngemaakt brood
  • 60 ml melk
  • 1 eetlepel Worcestershiresaus
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zout en peper naar smaak

Voor het glazuur:

  • 120 ml ketchup
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1 theelepel mosterd

Werkwijze:

Voorbereiding oven en bakvorm:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Vet een broodbakblik of ovenschaal licht in of bekleed deze met bakpapier.

Meng de ingrediënten:

  • Combineer in een ruime kom het gehakt met de ui, knoflook, wortel, courgette, ei, paneermeel, melk, Worcestershiresaus, tijm, oregano, zout en peper. Mix het geheel goed door elkaar, maar zorg dat het mengsel luchtig blijft.

Vorm het gehaktbrood:

  • Plaats het vleesmengsel in het voorbereide bakblik of de ovenschaal en vorm het tot een egale ‘broodvorm’ voor een gelijkmatige garing.

Maak het glazuur:

  • Combineer in een kleine kom de ketchup, bruine suiker, appelazijn en mosterd tot een egale saus.

Breng het glazuur aan:

  • Verdeel de helft van het glazuur gelijkmatig over de bovenkant van het gehaktbrood.

Baktijd:

  • Bak het gehaktbrood in de voorverwarmde oven voor ongeveer 1 uur, totdat het een kerntemperatuur van 71-73 graden Celsius heeft bereikt.

Afwerking en serveren:

  • Haal het gehaktbrood uit de oven, verdeel de rest van het glazuur eroverheen en laat het 5-10 minuten rusten alvorens aan te snijden.

Serveersuggesties:

Serveer dit heerlijke gehaktbrood met bijvoorbeeld aardappelpuree, geroosterde groenten of een frisse groene salade. Geniet ervan!

Bekijk ook eens deze workshops