Home Eenpans recepten Rodekool stamppot met appeltjes die je zelf moet maken

Rodekool stamppot met appeltjes die je zelf moet maken

door Peter Eemsing
rodekool stamppot met appeltjes

Rodekool stamppot met appeltjes is zo’n gerecht waar kinderen dol op zijn. Je ziet het in de supermarkt, kant-en-klaar en verleidelijk verpakt, en het label schreeuwt: “Vriesvers, direct van het land!” Je denkt bijna dat het net zo goed is als zelfgemaakt. Maar kijk je naar de ingrediëntenlijst, dan zie je dingen zoals suiker, aardappelzetmeel en andere toevoegingen. Niet echt wat je wilt, toch? Vooral als je bedenkt dat er soms 10-15 gram toegevoegde suikers en zout per 100 gram in zitten.

Weet wat je eet

Dus waarom zou je deze stamppot niet zelf maken? Het is vers, je weet precies wat erin gaat, en het beste van alles: er zijn geen vreemde toevoegingen. Want als het op voeding aankomt, willen we allemaal het beste voor onszelf en onze kinderen, of niet dan? Dit rode kool recept kan je met appeltjes maken zodat het in het totaal wat zoeter smaakt. Je kan ze ook gewoon weglaten.

Simpele Rodekool stamppot met appeltjes

Ingrediënten:

500 gram aardappelen, geschild en in stukken

200 gram rodekool, fijngesneden

1 grote wortel, geschild en in kleine stukjes

1 grote ui, gesneden

50 gram roomboter

100 ml melk

1 appel, geschild en in kleine blokjes (optioneel)

Zout en peper naar smaak

Optioneel: nootmuskaat naar smaak

Bereidingstijd:

Voorbereiding: 15 minuten

Koken: 30 minuten

Totale tijd: 45 minuten

Bereidingswijze:

Aardappelen koken: Doe de gesneden aardappelen in een grote pan met water en een snufje zout. Breng aan de kook en laat ze 15-20 minuten koken, of tot ze zacht zijn.

Rodekool en wortel bereiden: Terwijl de aardappelen koken, doe je de fijngesneden rodekool en wortelstukjes in een aparte pan met een beetje water. Breng aan de kook en laat het 10-15 minuten koken tot ze zacht zijn.

Ui en appel fruiten: Verhit een beetje boter in een koekenpan en fruit de gesneden ui en optionele appelblokjes tot ze glazig en zacht zijn.

Aardappelen afgieten: Giet de gekookte aardappelen af en doe ze terug in de pan.

Stampen: Voeg de roomboter en melk toe aan de aardappelen en stamp het geheel tot een gladde of grove puree.

Groenten en fruit toevoegen: Voeg de gekookte rodekool, wortel en het gefruite ui-appelmengsel toe aan de aardappelpuree. Meng alles goed door elkaar.

Op smaak brengen: Voeg eventueel wat zout, peper en een beetje nootmuskaat toe om het op jouw smaak te brengen.

Bekijk ook eens deze workshops