Home Brood Panforte zelf maken

Panforte zelf maken

door Peter Eemsing

Je maakt mij niet blijer met een plakje Panforte bij de koffie of een kaasplank. Al die zoete hapjes die je vaak krijgt na het eten mogen van mij gestolen worden. Hierbij een makkelijk recept om dit zelf te maken.

Panforte

Panforte is een traditioneel Italiaans nagerecht dat vruchten en noten bevat. Het is van oorsprong een gerecht dat met Kerstmis wordt gegeten, maar tegenwoordig is het het hele jaar verkrijgbaar. Het gerecht vindt zijn oorsprong in het Toscane van de 13e eeuw. Siena wordt gezien als de Panfortehoofdstad. Je krijgt daar zelfs bij het ontbijt vaak een plakje bij je koffie.

Panforte betekent letterlijk “sterk brood”, een verwijzing naar het kruidige aroma. De originele naam van panforte was “panpepato” (gepeperd brood), dit wegens de sterke kruiden die in de panforte worden gebruikt.

Het is vrij eenvoudig te maken. Suiker wordt opgelost in honing, dat op zijn beurt wordt gemengd met bloem, diverse noten, de (gekonfijte) vruchten en kruiden. Het volledige mengsel wordt in een ondiepe pan gebakken. Na het bakken wordt de panforte bestrooid met poedersuiker. Commercieel geproduceerde panforte heeft vaak een rand van rijstpapier. wij bakken hem echter in de oven.

Gewoonlijk wordt een kleine snee panforte met de koffie of een dessertwijn (vin santo) na een maaltijd geserveerd. Ook erg lekker als begeleider bij een kaasplank.

 

Panforte ingrediënten voor drie stuks

0,5 theelepel korianderpoeder

0,5 theelepel witte peper

0,5 theelepel kruidnagelpoeder

0,5 theelepel nootmuskaat

0,5 theelepel kaneel

250 gramsuiker

125 gram honing

300 gram amandelen

300 gram walnoten

300 gram gekonfijte vruchten grove stukjes

300 gram gewelde vijgen

70 gram Zeeuwse bloem

Bereiding Panforte

Warm je oven voor op 175 graden.

Snij de gewelde vijgen eerst in reepjes en dan in blokjes

Verwarm dan de suiker met de honing au bain marie tot 118 graden. Let op laat dit niet karameliseren!

Rooster de walnoten en amandelen kort in de oven op 170 graden en hak ze daarna grof

Meng in een grote kom alle kruiden met 60 gram bloem, voeg dan de gehakte noten, de gekonfijte vruchten, de gesneden vijgen en de suiker/honingstroop toe. Kneed stevig tot er mooi zeer stevig deeg ontstaat.

Uiteindelijk vorm je er twee of drie broodjes van. Je werkblad kan je iets met water vochtig maken zodat het vormen makkelijker gaat.

Leg ze op een bakplaat met bakpapier en afhankelijk van je oven zijn bak je ze in ongeveer 25 minuten op 175 graden. Blijf er op het laatst even bij dat ze niet gaan verbranden!

Bekijk ook eens deze workshops