Home Eenpans recepten Gegratineerde zuurkoolschotel
gegratineerde zuurkoolschotel

Deze gegratineerde zuurkoolschotel is lekker ouderwets en heerlijk om te eten op een koude regenachtige dag. Sowieso zijn ovenschotels vaak lekker om te eten als het wat kouder is. Ze zijn meestal goed vullend en verwarmend, zo ook deze schotel. Alhoewel dit recept niet erg hip is, bevat het een verrassende twist door het gebruik van zoet zure appel en gedroogde abrikoos in de zuurkool. De hoeveelheid is ruim voldoende voor 4-6 personen.

Ingrediënten:

  • 8 zeer grote kruimige aardappels
  • 1 eetlepel zeezout
  • 2 eetlepels roomboter
  • zuurkool (verpakking: zuurkool kruiden biologisch 520 gram)
  • 1 1/2 zoet zure appel
  • 8 gedroogde abrikozen
  • 2 rode zoete puntpaparika’s
  • 3 tenen knoflook
  • 3 rode uien
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 kilo half om half gehakt
  • zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 3 eetlepels ketjap medja
  • 6 grote plakken jonge kaas
  • 250 gram geraspte oude kaas
  • scheutje arachideolie

Bereidingswijze gegratineerde zuurkoolschotel:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de aardappels, snijd ze in stukken en doe je in een pan met ruim water. Voeg een eetlepel zeezout toe en kook gaar in zo’n 15-20 minuten.

Terwijl je de aardappels aan het koken bent, pel je de uien en knoflook. Snijd de uien in kleine stukjes en hak de knoflook fijn. Snijd de puntpaprika’s ook in kleine blokjes (verwijder wel de zaadlijsten). Verwijder de zaadlijsten uit de rode Spaanse peper en snijd in heel kleine stukjes. Verwarm een grote koekenpan en giet daarin een scheutje arachideolie. Voeg de uien, knoflook, rode Spaanse peper en paprikablokjes toe en bak totdat de uien glazig worden. Voeg dan het gehakt toe en roer goed door. Kruid naar smaak met zout en peper en voeg een theelepel paprikapoeder toe. Roer goed door. Schenk dan de ketjap medja erbij en laat het gehaktmengsel op een middelhoog vuur lekker bakken, totdat het gehakt gaar is.

Verwijder intussen het klokhuis uit de appels en snijd de appels in kleine blokjes. Snijd ook de gedroogde abrikozen in kleine blokjes. Haal de zuurkool uit de verpakking en doe in een pannetje. Roer de appel en abrikoos stukjes erdoor en verwarm e.e.a. op een laag vuur in het pannetje met een deksel erop.

Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af en stamp je ze fijn. Roer er twee eetlepels roomboter door, zodat het geheel wat smeuïger wordt.

Wrijf een flinke ovenschotel in met wat boter of olie en begin dan het maken van laagjes in de schaal. Deze gegratineerde zuurkoolschotel bestaat namelijk uit verschillende laagjes. De eerste laag is van aardappelpuree. Verdeel de helft van de puree over de bodem van de ovenschotel. Vervolgens verdeel je de helft van het gehaktmengsel erover. Dan doe je alle zuurkool in de schaal en vervolgens gebruik je het resterende gehaktmengsel om de zuurkool mee te bedekken. Tot slot verdeel je de andere helft van de aardappelpuree erover.

Om een mooi gegratineerd effect te krijgen leg je er vervolgens netjes verdeeld 6 plakken jonge kaas bovenop, waaroverheen je geraspte oude kaas strooit.

Zet de schaal zo’n 20-25 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin begint te kleuren.

Serveer de gegratineerde zuurkoolschotel direct en geef er eventueel wat extra ketjap medja bij of, zoals bij mij thuis favoriet bij mijn man: chilisaus. Eet smakelijk!

Wil je meer ovenschotels uitproberen? Kijk dan eens op: https://koksland.nl/category/recepten/ovenschotel/

Benieuwd waar die mooie zwarte ovenschaal vandaan komt? Kijk dan op: https://www.galerijdehamer.nl/black-pottery/ Ook verkrijgbaar via Koksland.nl: https://koksland.nl/product-categorie/pannen/black-pottery/

Bekijk ook eens deze workshops