Home Brood Brood bakken in je Crock-Pot / Slowcooker

Brood bakken in je Crock-Pot / Slowcooker

door Peter Eemsing
Brood bakken Crock-Pot

Brood bakken in je Crock-Pot of Slowcooker? Omdat we nu dealer zijn van Crock-Pot is het af en toe één grote speeltuin bij ons in de keuken. Ik was nieuwsgierig of je een fatsoenlijk brood kan bakken in je Crock-Pot. Het resultaat is goed, je krijgt een heerlijk zacht brood met aan de onderkant een lekker korstje. Het nadeel is dat de bovenkant wat licht/wit blijft. Wil je daar ook een lekker bruin korstje op doe hem dan nog even rond de 2-4 minuten onder je grillstand van je oven. Ik heb hier een variantie gemaakt van een Turks Brood en deze is in 1,5 uur klaar. Ik heb dit broodje gebakken in een Crock-Pot Multicooker van 5.6 liter. Deze is handig omdat hij ook een bakfunctie heeft. Heb je een kleinere variant, geen probleem zie bij de ingrediënten de twee varianten. Je hebt trouwens ook een stukje bakpapier nodig om de bodem te bedekken.

Ingrediënten

Brood bakken in een Crock-Pot / Slowcooker tot 4 liter

  • 500 gram bloem
  • 7 gram zout
  • 10 gram droge gist of 20 gram verse gist
  • 300 ml water

Brood bakken in een Crock-Pot / Slowcooker vanaf 4 liter

  • 750 gram bloem
  • 12 gram zout
  • 15 gram droge gist of 30 gram verse gist
  • 450 ML Water

Bereiding

Kneed alle ingrediënten 10-12 minuten tot een samenhangend deeg. Dit kan je doen in je kneder maar ook gewoon lekker ouderwets met je handen in een kom. Mocht je dit gewoon met je handen doen, blijf dan wel goed doorkneden, zeker 7-10 minuten lang.

Laat je deeg in een kom een half uurtje rusten onder een vochtige warme theedoek tot het bijna in omvang is verdubbeld. Deze stap zou je kunnen overslaan maar je brood wordt luchtiger als je dit wel doet. Dit is de eerste rijs.

Vervolgens kneed je het deeg nog een keertje luchtig door met je handen en vorm er een Turks broodje van. Je kan het natuurlijk ook gewoon opbollen. Dit ligt ook een beetje aan de vorm van je Crock-Pot. Als je een ronde hebt vorm je een ronde bol als je een langwerpige hebt vorm je een langwerpige bol.

Bekleed je Crock-pot met een bakpapiertje en leg hier je gevormde deeg in. Verwarm het niet voor!!! Voor een Turks broodje prik je met je vingers of de achterkant van je pollepel er gaten in, niet helemaal door het deeg heen drukken.

Op mijn Crock-Pot kies ik dan de bakfunctie, 200 graden voor 1 uur. Heb je alleen een slowcooker, dan zet je hem op de hoog stand en dan duurt het 1,5 uur.

Je Crock-Pot gaat nu op temperatuur komen en daardoor gaat het brood snel rijzen. Dit noemen we de tweede rijs.

Aan het einde leg je je broodje op een rooster zodat hij goed kan afkoelen. Let op dat je Crock-Pot slowcooker erg warm is. Na wens kleur je hem nog even op onder de gril maar het kan ook met een ordinaire brander.

Eet smakelijk!

Bekijk ook eens deze workshops