Arabisch platbrood is een essentieel onderdeel van de Midden-Oosterse maaltijd. Het is ook heel leuk om te maken en spannend om te zien hoe de luchtbellen zich in het brood vormen. Zorg er wel voor dat je oven super heet is (245 graden Celsius) voor je het deeg erin legt.
Ingrediënten voor 6-8 stuks:
- 300 gram AA bloem
- 1/2 tl zout
- 1 tl kristalsuiker
- 4 el olijfolie
- 2 tl droge gist
- 1,5 dl lauw water
Bereidingswijze Arabisch platbrood
Verwarm de oven voor op 245 graden Celsius en schuif een bakplaat in de oven om op te warmen. Het fijnste is het om een stenen bakplaat te gebruiken.
Meng de gist met het lauwe water en zet apart. Doe de bloem, zout en suiker in de deegkom van de keukenmachine en zet de machine zachtjes aan. Giet de olie er langzaam bij en zorg dat alles goed met elkaar mengt. Giet vervolgens het gistmengsel er langzaam bij en laat de machine draaien totdat er mooie bal deeg ontstaat. Als het deeg te droog is, giet je er voorzichtig een klein scheutje water bij.
Leg het deeg in een kom, snijd het aan de bovenkant in en zet afgedekt met een vochtige keukendoek gedurende 1 uur op een warme, tochtvrije plek om te rijzen (het deeg verdubbeld ongeveer in volume).
Als het deeg is gerezen, strooi je wat bloem op een schoon werkvlak en vervolgens kneed je het deeg nog eens goed door. Rol er dan een lange rol van en verdeel die rol in ballen van gelijke grootte (ongeveer 4 cm doorsnede). Rol elke bal uit tot een mooi rond stuk deeg (een soort pannenkoek) van ongeveer 20 cm doorsnede. Dek af met een keukendoek en laat nog 10 minuten rusten.
Controleer of je oven goed op temperatuur is en schuif dan 1 rond stuk deeg de oven in. Besprenkel, voordat je het de oven in schuift, met een paar drupjes water en bak het 2 minuten tot de bovenkant en de randen licht goudbruin zijn en er een luchtbel ontstaat. Bak de broden in ieder geval niet langer dan 1 minuut nadat de luchtbel is ontstaan anders worden de broden te knapperig. Bak alle broden op dezelfde manier en laat ze tot gebruik rusten onder een vochtige doek.
Dit gerecht maken we ook vaak in onze Halal kookworkshop de keuken van het Midden-Oosten