Home Azie Radijsjes met sticky eendenborst

Radijsjes met sticky eendenborst

door Peter Eemsing
eendenborst

Sticky eendenborst is echt een Vietnamees recept wat je nooit genoeg van krijgt. Zeker de zoetheid van de eendenborst met honing met de frisheid van de radijsjes. Wij als fan van de Thaise en Vietnamese keuken maken dit recept regelmatig klaar. Dit recept is genoeg voor vier personen. Lekker met rijst en voor garnering veel groenten kiezen, als spinazie, biet, wortel, kool. Het lekkerst is om een gepickelde variant te maken. Dus voor de radijs kan je ook prima wortel of biet gebruiken. Eventueel afmaken met wat peterselie, koriander of basilicum.

Ingrediënten Eendenborst

Zoetzure radijs:
2 bosjes radijs in dunne plakjes (bewaar het groen voor bij de eend)
2 eetlepels kristalsuiker
2 theelepels zout
1 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel bruine suiker
1 rode peper

Voor de eendenborst:
2 eendenborstfilets
1 theelepel vloeibare honing
1 eetlepel sojasaus en 1 theelepel sojasaus
1 eetlepel sherry
1 eetlepel witte wijn azijn
1 theelepel chinees vijfkruidenpoeder
1 eetlepel olie
2 tenen knoflook
1 theelepel sesamolie
1 theelepel sesamzaad

Bereiding eendenborst voor in de pan of sous vide

Begin met de zoetzure radijs. Snijd daarvoor de radijs in dunne plakjes. Gebruik van een mandoline helpt je daarbij enorm. Leg de plakjes in een vergiet of zeef en bestrooi met zout en kristalsuiker. Laat 45 minuten staan. Maak intussen de dressing door in een kommetje azijn, sojasaus en bruine suiker te mengen. Snijd de zaadlijsten uit de peper en snijd de peper vervolgens in kleine stukjes en voeg toe aan de dressing. Na 45 minuten duw je voorzichtig het vocht uit de radijs en meng je de radijs door de dressing. Terwijl de radijs staat te marineren bereid je de eend.

1 Eendenborst sous vide garen

Meng in een kom 1 eetlepel sojasaus met de sherry, honing en azijn. Kerf het vel van de eendenborsten kruislings in in en bestrooi de eendenborst met zout, peper en het chinees vijfkruidenpoeder. Vacumeer en gaar 3-4 uur op 55 graden. Bruin/bak/brand ze daarna even af op de vetlaag in een koekenpan, bbq of op een gril. Als ze rondom mooi bruin zijn en de korst is lekker crispy ga je verder hieronder verder met afmaken.

2 Eendenborst bakken/grillen in een pan

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng in een kom 1 eetlepel sojasaus met de sherry, honing en azijn. Kerf het vel van de eendenborsten kruislings in in en bestrooi de eendenborst met zout, peper en het chinees vijfkruidenpoeder.

Verwarm een koekenpan vrij heet en leg de eendenborsten op hun velkant in de pan. Bak het vel in ca. 5 minuten goudbruin, haal de filets uit de pan en bestrijk ze met het honingmengsel.

Doe ze weer in de pan en zet de pan vervolgens 15 minuten in de oven. keer de filets tussentijds een paar keer zodat ze rondom mooi karamellieren en glanzen. Neem uit de oven en laat ze 5-7 minuten rusten in aluminiumfolie.

Afmaken

Snijd de knoflook fijn en roerbak samen met radijsgroen in de pan, zodat het groen begint te slinken. Voeg de sojasaus en sesamolie toe en strooi het sesamzaad erover. Breng op smaak met vers gemalen peper. Smeer de eendenborst in met het vocht en serveer de eendenborst in mooie plakjes samen met het radijsgroen en de zoetzure radijsjes.

Bijgerechten

Lekker met rijst en voor erbij kan je heel veel groenten kiezen, als spinazie, biet, wortel, kool. Het lekkerst is om een gepickelde variant te maken. Dus ipv de radijs kan je ook prima wortel of biet gebruiken. Eventueel afmaken met wat peterselie, koriander of basilicum.

Bekijk ook eens deze workshops