Home Arabisch Za’atar kruiden en zijn toepassingen

Za’atar kruiden en zijn toepassingen

door Peter Eemsing
za'atar kruiden

Za’atar kruiden is een specerijenmengsel, gedroogd of als pasta, uit het Midden-Oosten dat meestal bestaat uit gedroogde tijm, geroosterd sesamzaad, gedroogde sumak en zout. De samenstelling kan variëren afhankelijk van de regio. Je kan hier ontzettend veel gerechten mee op spice’en. Dit kruidenmengsel komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en is populair in de Levantijnse keuken, die de culinaire tradities van landen zoals Libanon, Syrië, Palestina en Jordanië omvat. Maar ook in de Hollandse keuken kan je met gedroogde- of pasta van za’atar bijzondere ‘bij’ en hoofdgerechten maken. Je kan deze mix ook heel makkelijk zelf maken met bijvoorbeeld je voedseldroger en je blender.

Een traditionele za’atar kruidenmix bevat meestal de volgende ingrediënten:


Tijm: Dit kruid is een basiscomponent van za’atar en geeft het zijn karakteristieke smaak.
Sesamzaadjes: Geroosterde sesamzaadjes voegen een nootachtige, knapperige textuur toe aan de mix.
Sumak: Dit geeft de mix een zurige, citroenachtige smaak. Sumak is een Midden-Oosters kruid dat wordt gemaakt van de gemalen bessen van de sumakstruik.
Oregano: Sommige versies van za’atar bevatten ook oregano, dat een aanvullende kruidige, aardse smaak toevoegt.
Marjolein: Dit kruid wordt soms ook toegevoegd voor een extra laag van smaak.
Zout: Een beetje zout helpt om alle smaken samen te brengen en te versterken.

Het exacte recept en de verhoudingen van de ingrediënten kunnen variëren afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeur. Om een traditionele za’atar kruiden mix te maken, begin je met het mengen van deze ingrediënten in een verhouding naar keuze, en pas je het aan naar je eigen smaak.

Gerechten om za’atar kruiden in te gebruiken:

Za’atar kruiden toepassingen voor 2 personen:

Za’atar Runderriblappen

2 runderriblappen

3 eetlepels za’atar

Olijfolie, zout, peper

Bereidingstijd: 2-3 uur

Braad de runderriblappen aan met za’atar, zout, en peper. Stoof 2-3 uur in de oven op 150°C.

Za’atar Geroosterde Wortelen

4 grote wortelen

2 eetlepels za’atar

Olijfolie

Bereidingstijd: 25 minuten

Meng en rooster de wortelen 25 minuten op 200°C.

Parelgort met Za’atar en Groenten

1 kop parelgort

2 kopjes groente bouillon

1 courgette, 

1 paprika

2 eetlepels za’atar

Bereidingstijd: 40 minuten

Kook de parelgort met groente bouillon en rooster de groenten met za’atar. Meng samen.

Za’atar Kipfilet

2 kipfilets

2 eetlepels za’atar

Olijfolie

Bereidingstijd: 20-25 minuten

Marineer en bak de kip 20-25 minuten op 180°C.

Za’atar Varkenshaas

1 varkenshaas

2 eetlepels za’atar

Olijfolie

Bereidingstijd: 20-25 minuten

Marineer en bak de varkenshaas 20-25 minuten op 180°C.

Za’atar Geroosterde Groenten

1 courgette

1 rode paprika

2 eetlepels za’atar

Olijfolie

Snijd de groenten en meng met za’atar en olijfolie. Rooster 20 minuten op 200°C.

Za’atar Pasta

200g pasta

2 eetlepels za’atar

2 eetlepels olijfolie

Kook de pasta, giet af en meng met za’atar en olijfolie.

Za’atar Geroosterde Aardappelen

4 middelgrote aardappelen

2 eetlepels za’atar

Olijfolie

Snijd, meng en rooster de aardappelen 25 minuten op 200°C.

Za’atar Garnaal Skewers

10 garnalen

2 eetlepels za’atar

Olijfolie

Marineer en grill de garnalen 2-3 minuten per kant.

Za’atar Salade

Gemengde sla

1 eetlepel za’atar

Olijfolie en citroensap

Meng de sla met za’atar, olijfolie en citroensap.

Za’atar Omelet

4 eieren

1 eetlepel za’atar

Boter of olie

Klop de eieren met za’atar en bak een omelet.

Bekijk ook eens deze workshops