Home Eenpans recepten Winterse Hachee
Winterse Hachee

Winterse Hachee is een traditioneel Nederlands stoofgerecht dat wordt gekenmerkt door zijn langzame bereiding en rijke, hartige smaken. Het gerecht komt uit de middeleeuwen en was een manier om overschotten van vlees te gebruiken. De basis van hachee bestaat uit langzaam gestoofd rundvlees met uien, aangevuld met een melange van kruiden en een zuur element zoals azijn of wijn om het vlees malser te maken. Je kan hier veel met variëren bijvoorbeeld door een wortel, champignons, paprika etc aan toe te voegen. Ook als je op het laatst nog wat appelblokjes toevoegt kan je dat veel extra smaak geven.

Dit is trouwens ook een heel makkelijk recept wat je in je slow- of pressure-cooker kan maken. Het voordeel van de pressure-cooker dat je die maaltijd binnen een uurtje op tafel hebt staan. 

Optioneel de Ontbijtkoek, die wordt in sommige traditionele Nederlandse recepten voor hachee toegevoegd als een manier om het gerecht te verdikken en een zoete, kruidige toon te geven. De ontbijtkoek absorbeert het vocht en helpt bij het creëren van een rijkere, meer samenhangende saus. Daarnaast bevat ontbijtkoek vaak specerijen zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat, die goed samengaan met de andere smaken in hachee en een extra laag complexiteit aan het gerecht toevoegen. Deze voeg je dan desgewenst toe onder het stoven. Gebruik 1-2 plakken hiervoor.

Ingrediënten voor twee personen:

300g rundvlees (bijvoorbeeld sukadelappen), in blokjes gesneden

2 grote uien, grof gesneden

2 laurierblaadjes

2 kruidnagels

1/2 theelepel piment, gemalen

1/2 theelepel oregano

1/2 theelepel majoraan

2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt

500 ml runderbouillon

2 eetlepels boter of olie

2 eetlepels bloem

1 eetlepel appelazijn of rode wijnazijn

Zout en peper naar smaak

Optioneel Ontbijtkoek

Bereidingswijze winterse hachee:

Vlees Voorbereiden:
Bestrooi de rundvleesblokjes met zout, peper, en bloem, zorg ervoor dat de stukken gelijkmatig zijn bedekt.
Aanbraden van het Vlees:
Verhit de boter of olie in een grote stoofpan op middelhoog vuur.
Uien Toevoegen:
Voeg de gesneden uien toe aan de pan en bak ze tot ze glazig en licht goudbruin zijn, dit duurt ongeveer 5 minuten.
Kruiden en Bouillon Toevoegen:
Voeg de kruidnagels, piment, oregano en majoraan toe aan de pan en roer om alles goed te mengen.
Voeg vervolgens de bouillon en azijn toe. Roer goed om alle aangekoekte stukjes van de bodem van de pan los te maken.
Stoven:
Voeg de laurierblaadjes toe, dek de pan af en laat het geheel ongeveer 2 tot 2,5 uur sudderen op laag vuur, tot het vlees zacht en mals is.
Afwerking:
Roer de verse peterselie erdoor net voor het serveren.
Serveren:
Serveer je hachee met aardappelpuree, rijst of gekookte aardappelen en geniet van een traditionele, hartige maaltijd!

Totale bereidingstijd Winterse Hachee Ongeveer 3 uur.

Bekijk ook eens deze workshops