Home Hollandse pot Varkenslapjes met koolraap

Varkenslapjes met koolraap

door Christa Dreef
varkenslapjes

Varkenslapjes met koolraap is een heerlijk een winters gerecht. Een andijvie salade erbij brengt een vleugje voorjaar op tafel en geeft de dish een fris en knapperig effect.

Ingrediënten:

  • 4 varkenslapjes
  • 200 gram crème fraîche
  • 2 stronken prei
  • 2 tenen knoflook
  • 1 zoet zure appel
  • 125 gram spekreepjes
  • 200 gram paddenstoelen (bijvoorbeeld cantharel of kastanjechampignon)
  • 50 ml droge witte wijn
  • 250 ml water
  • 1 el groente bouillonpoeder
  • 1 el bloem
  • 1 koolraap
  • 1 kleine knolselderij
  • fijn zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 el gezouten boter

Bereidingswijze varkenslapjes met koolraap

Het gerecht varkenslapjes met koolraap bestaat uit twee onderdelen, een puree en varkensvlees in een romige saus.

Van de koolraap en knolselderij gaan we een grove puree maken. Voor die puree schil je de koolraap en knolselderij en snijd je beide vervolgens in blokjes. Kook de blokjes in ongeveer 15-20 minuten gaar in gezouten water. Zodra de koolraap en knolselderij stukjes gaar zijn giet je ze af en stamp je ze fijn. Roer er voor het serveren een eetlepel gezouten boter doorheen en breng eventueel verder op smaak et wat zeezout en versgemalen zwarte peper.

koolraap knolselderij puree
koolraap knolselderij puree

Voor de rest van het gerecht varkenslapjes met koolraap verwarm je een ruime koekenpan. Smelt daarin een eetlepel gezouten boter en bak de varkenslapjes, aan beide kanten 1 minuut, op een hoog vuur bruin. Haal uit de pan en leg weg tot verder gebruik.

Bak in dezelfde pan de spekjes 3-4 minuten op een middelhoog vuur. Maak intussen de prei schoon (gebruik enkel het witte deel van de prei) en snijd de prei in dunne ringen. Pel de knoflook en hak fijn. Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd de appel in kleine blokjes. Maak tot slot de paddenstoelen schoon en snijd in stukjes.

Voeg de paddenstoelen toe en aan de spekjes en roer goed door. Voeg daarna de knoflook en prei toe en tot slot de appelstukjes. Roer alles goed door. Voeg de crème fraîche toe en een eetlepel bloem en roer goed door. Blus af met het water en de wijn en voeg de bouillonpoeder toe. Roer opnieuw alles goed door en breng aan de kook. Leg vervolgens de varkenslapjes terug in de pan en doe een deksel op de pan. Laat de lapjes nog zo’n 4-5 minuten op een middelhoog vuur doorgaren. Breng voor het serveren de varkenslapjes verder op smaak met wat zeezout en versgemalen zwarte peper en serveer met de puree van koolraap en knolselderij.

Op zoek naar meer gerechten met varkensvlees? Check: https://recepten.tips/?s=varkensvlees

Bekijk ook eens deze workshops