Home Arabisch Tirit Kebabı
Tirit Kebabı

Tirit Kebabı is een traditioneel Turks gerecht dat bestaat uit stukjes brood, gedrenkt in een vleesbouillon, overgoten met vlees en een verscheidenheid aan andere ingrediënten zoals gesmolten boter en yoghurt. De naam ’tirit’ is afgeleid van het Turkse werkwoord ’tirmak’, wat ‘scheuren’ betekent, een verwijzing naar het gescheurde of in stukken gebroken brood dat in het gerecht wordt gebruikt.

Dit lekkere gerecht heeft zijn oorsprong in de Ottomaanse keuken en is vooral populair in de regio’s Konya en Edirne in Turkije. Het is een hartig gerecht dat vaak wordt geserveerd als hoofdmaaltijd. De basis bestaat uit oud of licht geroosterd brood, dat wordt bevochtigd met vleesbouillon om het zacht te maken. Hierop wordt het vleesmengsel gelegd, meestal gemaakt van lam of rund, dat is gekookt met kruiden en soms groenten. Het wordt afgewerkt met een topping van yoghurt en gesmolten boter, en vaak gegarneerd met geroosterde noten en verse kruiden.

Voor het bereiden van Tirit Kebabı volg je deze stappen. Deze hoeveelheden zijn voldoende voor 4 tot 6 personen.

Ingrediënten Tirit Kebabı:

300 gram lamsvlees, in dunne reepjes gesneden

1 groot Turks brood in blokjes gesneden of gescheurd

2 eetlepels olijfolie

1 middelgrote ui, fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 theelepel gemalen komijn

1 theelepel paprikapoeder

½ theelepel cayennepeper

Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

1 tomaat, in blokjes gesneden

2 groene paprika’s, in reepjes gesneden

1 kopje yoghurt

2 eetlepels boter

Een handjevol verse peterselie, fijngehakt

Voor de jus:

1 eetlepel tomatenpuree

2 kopjes vleesbouillon

Zout en peper naar smaak

Bereiding:

Voorbereiding van het vlees (15 minuten):

Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur.

Voeg de ui en knoflook toe en fruit deze tot ze zacht zijn, ongeveer 2-3 minuten.

Voeg het lamsvlees toe en bak tot het bruin en gaar is, ongeveer 5-7 minuten.

Kruid het vlees met komijn, paprikapoeder, cayennepeper, zout en zwarte peper.

Voeg de tomaten en groene paprika’s toe en bak nog eens 5 minuten. Haal het dan van het vuur.

Bereiding van de jus (10 minuten):

Meng in een aparte pan de tomatenpuree met de vleesbouillon.

Breng aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten sudderen tot het iets ingedikt is. Breng op smaak met zout en peper.

Turks brood klaarmaken (5 minuten):

Snijd of scheur het Turkse brood in stukjes en leg deze in een enkele laag in een grote, ondiepe schaal. Sprenkel de warme jus over het brood zodat het kan weken.

Samenvoegen (5 minuten):

Schep de yoghurt over het gerecht

Verspreid het lamsvleesmengsel over het doorweekte brood.

Verhit de boter in een kleine pan tot het gesmolten en lichtbruin is en giet het over het lamsvlees en besprenkel met fijngehakte peterselie.

Serveer de Tirit Kebabı direct warm.

Totale bereidingstijd: Ongeveer 35 minuten.

Bekijk ook eens deze workshops