Dit recept gaat erover hoe we striploin sous vide gaan voorgaren en op de Ofyr gaan afgrillen. Dit kan ook trouwens prima op een gewone bbq. Sous vide is een techniek dat je het vlees onder vacuüm gaat garen zodat je altijd de perfecte gering krijgt. Sous vide zie je ook steeds meer in de bbq wereld terug komen simpelweg omdat niet iedereen het leuk vind om een hele dag low en slow bezig te zijn met zijn bbq. De ofyr is natuurlijk niet gemaakt voor low en slow en door deze techniek te gebruiken krijg je het perfecte stukje vlees op tafel.
De aankomende tijd zullen we meer recepten gaan maken in de combinatie sous-vide en ofyr bereidingen zodat je minder tijd nodig hebt om te koken, daardoor minder hout gebruikt en meer smaak toevoegt aan je gerechten. Wil je meer informatie over het koken en recepten met sous-vide en ofyr kan je me altijd bellen of mailen.
Striploin staat in Nederland wel bekend als Entrecote. Alleen de typisch Nederlandse entrecote is niet zo mooi gemarmerd dan de runderrassen waar deze Striploin uit komt. In Markelo heeft boer Roy Ottink de juiste kenmerken van de bekende ‘grainfed (graangevoerde) runderen’, uit Amerika en Australië, naar de regio Twente gebracht. Hij heeft hier 80 runderen ‘rond zijn huis’ lopen. Voordat Roy boer werd is hij kok geweest. Zodoende weet Roy dat een goed stuk vlees mals moet zijn en een mooi intramusculair vet ‘marmering’ moet bevatten. Wij hebben dit stuk vlees gekocht bij de Hanos in Apeldoorn.
Recept Striploin sous vide
- 1 striploin uit 1 stuk
- zout en peper naar smaak
- lekkere klont gezouten roomboter
- eventueel een takje rozemarijn en wat knoflook tenen mee vacumeren.
Bereiding
Gaar de striploin gedurende 6 uur in je sous vide bak op 53 graden. Grill hem in zijn geheel af op je bbq of ofyr en portitioneer naar wens. Eet smakelijk!