Dit recept voor een stoofpot van kalfssukade met salie en knoflook en witte wijn is traditioneel gerecht. Comfort food puur sang.
Kalfssukade is mager rundvlees met een minuscuul vetrandje, afkomstig van het sukadestuk van de schouder. Het vlees heeft een redelijk fijne vleesdraad en bevat veel bindweefsel. Uitstekend geschikt dus voor allerlei traditionele gerechten, zoals stoofvlees, maar ook voor bouillons, fond, of exotische gerechten.
Dit recept voor een stoofpot van kalfssukade met salie en knoflook en witte wijn vergt wel de nodige tijd, maar dan heb je ook wel een feestje op je bord liggen.
Ingredienten stoofpot van kalfssukade met salie en knoflook en witte wijn:
1 kilo kalfssukade
1 grote ui
6 tenen knoflook
50 gram gezouten roomboter
2 eetlepels salie
1 theelepel kervel
1 theelepel tijm
1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
1 fles witte wijn (Verdicchio)
1 blikje tomatenpuree (140 gram)
Bereidingswijze stoofpot:
Verwarm de oven voor op 100 graden. Hak de ui fijn en plet de knoflooktenen, haal de schil eraf. Smelt de boter in gietijzeren pan en voeg de ui en knoflooktenen toe. Bestrooi de kalfssukade met peper en doe bij de ui en knoflook in de pan en braad even kort aan. Voeg vervolgens de wijn toe en de salie, kervel, en tijm en zet in de oven. Laat minstens 5 uur stoven. Haal de schaal uit de oven en laat afkoelen. Zet een nachtje in koelkast. Zet de pan de volgende dag op het vuur en breng de saus aan het pruttelen. Voeg de tomatenpuree toe en breng op smaak met wat zout, peper en eventueel iets suiker om het zuurtje in de saus iets te verminderen. Doe dat naar je eigen smaak! De kalfssukkade is extreem zacht en smaakt overigens ook zonder de saus echt verrukkelijk. Serveer met zelfgebakken zuurdesem brood om lekker te deppen in de saus!