Taarten maken is leuk, helemaal als het resultaat het water uit je mond doet lopen.
Met dit recept voor taart met verse aardbeien en room maak je een overheerlijke voorjaarstaart, die enigszins stevig is door het beslag dat voor de taart wordt gebruikt, maar juist die stevigheid maakt de taart o zo lekker!
Ingredienten taart met verse aardbeien en room:
Voor de taart heb je nodig:
6 eieren
175 gram kristalsuiker
10 gram vanillesuiker
25 gram Maïzena
150 gram patentbloem
90 gram roomboter
1/4 theelepel zout
Voor de banketbakkersroom heb je nodig:
250 ml volle melk
1 vanillestokje
2 eidooiers
50 gram suiker
25 gram bloem
Voor de botercrème heb je nodig:
100 gram eiwit
200 gram kristalsuiker
300 gram roomboter
Voor de slagroom heb je nodig:
250 ml slagroom
25 gram suiker
Voor de garnering hebbje nodig:
500 gram aardbeien
Bereidingswijze taart met verse aardbeien en room:
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Smelt de boter en splits de eieren. Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot stijve pieken. Klop de eidooiers met de resterende suiker au bain marie schuimig en lobbig. Spatel eerst de helft van de bloem door de eidooiers, dan driekwart van het eiwit en dan de resterende bloem. Spatel het beslag door het resterende eiwit en roer voorzichtig de boter erdoor. Vet het bakblik goed met boter in of bekleed het met bakpapier. Schenk het beslag erop en bak de cake circa 35 minuten in de oven tot hij goudbruin en gaar is. Laat de taart daarna circa 15 minuten afkoelen. Maak terwijl de taart in de oven staat de banketbakkersroom, botercrème en slagroom. Begin met de banketbakkersroom. Daarvoor snijd je het vanillestokje open en schraap je het merg eruit. Doe de melk in een pannetje en voeg het merg, het opengesneden stokje en de suiker toe, breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken. Klop de eidooiers los met het bloem en een schepje van de melk uit het pannetje. Verwijder vervolgens het vanillestokje en giet de melk al kloppend bij de eidooiers en het bloem. Giet vervolgens alles weer terug in het pannetje en breng voorzichtig al roerend aan de kook en laat zo’n 5 minuten doorkoken, totdat je de gewenste dikte (dikte van vanillevla) hebt bereikt. Laat vervolgens afkoelen. Begin dan vrolijk met de botercrème. Deze wordt gemaakt op basis van eiwitschuim. De botercrème op deze manier maken is wel iets bewerkelijker dan de standaard botercrème, maar het resultaat mag er wezen: een heerlijk zijdezachte crème. Wat te doen? Klop de eiwitten stijf met de suiker. Dat doe je in een vetvrije kom. Al mixend voeg je steeds een beetje suiker toe. Als het eiwit mooie stijve pieken vertoont voeg je vervolgens steeds de boter (zorg dat de boter op kamertemperatuur is) in kleine stukjes toe. Als alle boter is toegevoegd, blijf je nog even doormixen totdat de crème er luchtig uitziet. Klop als laatste de slagroom stijf met de suiker. Vervolgens ga je de taart opmaken. Snijd de aarbeien in de lengte door en houd er vier achter om in kleine stukjes te snijden. Snijd de taart doormidden zodat je twee bodems krijgt. Smeer de bovenkant van een bodem in met de botercrème en vervolgens een laagje banketbakkersroom, leg langs de rand een laagje aardbeien en smeer in het midden wat slagroom. Leg er vervolgens de overgebleven bodem op en smeer de bovenkant daarvan weer in met botercrème en vervolgens banketbakkersroom en daarna een laag slagroom. Smeer vervolgens de rand van de taart in met de botercrème en verdeel de aardbeien over de bovenkant met in het midden de in kleine stukjes gesneden aardbeien. Laat even opstijven in de koeling, aansnijden en smullen maar!