Waarschijnlijk denk je jakkie spruitjes stamppot, dat kan niets zijn. Dacht ik ook, maar het tegendeel is waar.
Spruitjes zijn de schrik van de meeste kinderen, maar ook veel volwassenen houden er niet zo van. Maar de hedendaagse spruitjes smaken minder uitgesproken dan vroeger, dus lustte je ze als kind niet eet je ze nu ook vaak niet. Dat is jammer want er zitten in spruitjes meer Vitamine C dan sinaasappels en vol met B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Spruitjes zijn weer volop beschikbaar en niet duur.
Veel mensen koken spruitjes kapot, daardoor krijg je die typische zwavelgeur waardoor veel mensen ze niet lekker vinden. Ik stoom vaak de spruitjes 6-7 minuten en ga ze erna nog even roerbakken.
Voor kinderen kan je ze 6-7 minuten koken met een beetje gembersiroop, dan zijn ze wat zoeter.Als je de spruitjes alleen gaat koken moet je ze nooit langer dan 9 minuten koken, want na 10 minuten laten de meeste spruitjes de typische zwavelgeur los. Door ze te stomen kan je ze tegelijk bereiden met je andere ingrediënten en door ze daarna nog even te roerbakken in de pan krijgen de spruitjes een heerlijke smaak.
Ingrediënten Spruitjes stamppot
1 kilo schoongemaakte kleine spruitjes
6 grote aardappels
1/3 knolselderij
Handvol gesneden verse groene selderij
2 verse rookworsten
1 liter kippenbouillon
250 gr magere spekblokjes
Halve theelepel maizena
2 eetlepels crème fraiche
Bereiding Spruitjes stampot
Voor deze spruitjes stamppot gebruik ik onze stoompan (hartstikke handig) Schil de aardappels en snijd in stukjes. Doe hetzelfde met de knolselderij. Hak de groene selderij. Leg alles bij elkaar in de bouillon. Breng aan de kook en kook gedurende 20 minuten.
Hang boven de aardappels een stoombasket en doe daarin de schoongemaakte spruiten en leg daar bovenop de 2 verse rookworsten. Stoom 15 minuten.
Bak op een laag vuur de spekjes. Dat doe je gewoon in een droge koekenpan totdat de spekjes lekker knapperig zijn.
Blus af met 200 ml van de bouillon waarin je de aardappels, knolselderij en groene selderij hebt gegaard en bind met wat maizena ( gooi de maizena er niet bij in, maar maak met iets lauw water een papje dat je vervolgens toevoegd aan de bouillon en spekjes).
Stamp de aardappels, knolselderij en selderij met de spruitjes grof (dus niet pureren) door elkaar en voeg de crème fraiche toe.
Doe de stamppot massa in een voorverwarmde schaal en schenk de spekjesjus in een apart schaaltje. Snijd de rookworst in stukjes en drapeer bovenop de schaal met de stamppot en serveer met de spekjesjus.