Home Arabisch Semizotu Yemeği
Semizotu Yemeği

“Semizotu Yemeği” is een traditioneel Turks gerecht. “Semizotu” betekent postelein in het Turks, en “yemeği” kan worden vertaald als “gerecht” of “voedsel”. Dus letterlijk betekent het “postelein gerecht” en het is vooral populair in de zomermaanden wanneer postelein vers en volop verkrijgbaar is. Het wordt meestal geserveerd als een hoofdgerecht en vaak vergezeld van rijst of brood.

Het is een eenvoudig, gezond en smaakvol gerecht dat meestal wordt bereid met postelein, tomaten, en soms uien, gekookt in olijfolie. Het gerecht wordt vaak op smaak gebracht met basis kruiden zoals zout en rode peper. Sommige variaties kunnen ook knoflook of paprika bevatten.

Postelein is een plant die zowel voor zijn bladeren als voor zijn stengels wordt gegeten. Het is rijk aan vitamines en mineralen, vooral vitamine C en omega-3 vetzuren. Postelein wordt al eeuwenlang in verschillende culturen gegeten, maar in de Turkse keuken wordt het vaak gebruikt in salades en stoofschotels, zoals dit lekkere gerecht “Semizotu Yemeği”.

Ingrediënten Semizotu Yemeği voor twee personen:

Bereidingstijd 35-40 minuten

500 gram verse postelein, gewassen en grof gehakt

1 grote ui, fijngehakt

2-3 tomaten, gepeld en in blokjes gesneden (of gebruik in de winter tomatenpuree)

3 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie

1 theelepel rode paprikavlokken (optioneel, voor wat pit)

Zout en peper naar smaak

1/2 kopje water

1-2 teentjes knoflook, fijngehakt (optioneel)

Citroensap van een halve citroen (optioneel)

Bereidingswijze:

Verhit de olie in een grote pan en voeg de fijngehakte ui toe. Fruit de ui tot deze glazig is.

Als je knoflook gebruikt, voeg deze dan toe aan de ui en bak nog een minuutje mee.

Voeg de in blokjes gesneden tomaten (of tomatenpuree) toe aan de pan. Laat het een paar minuten sudderen totdat de tomaten zacht zijn en hun sap hebben vrijgegeven.

Voeg de postelein toe aan de pan. Aangezien postelein in volume vermindert tijdens het koken, lijkt het in het begin misschien te veel, maar het zal krimpen.

Voeg zout, peper en eventueel rode paprikavlokken toe. Meng goed.

Voeg een half kopje water toe en dek de pan af. Laat het gerecht op laag vuur sudderen tot de postelein gaar is, ongeveer 15-20 minuten.

Voordat je het vuur uitzet, kun je, als je wilt, wat citroensap toevoegen voor wat extra smaak.

Bekijk ook eens deze workshops