Saltimbocca is een specialiteit uit de Italiaanse keuken. Het bestaat uit dunne lapjes kalfsvlees, bedekt met plakjes rauwe ham en salie en nagesmoord in wijn. De oorsprong is de streek rondom Rome, Latium. Lekker met een salade en paddenstoelen risotto.
Ingredienten voor 5 personen
- 5 plakken kalfsribeye van ongeveer 1 cm dik
- 15 blaadjes salie, pluk de blaadjes en snijd ze grof met een mes.
- 250 ml marsala
- 2 theelepels maizena
- zeezout (uit de zoutmolen)
- zwarte versgemalen peper
- 5 plakken prosciutto crudo
- 50 gram roomboter
- 100 gram bloem
Bereiding Saltimbocca
Leg de plakken rib eye tussen plasticfolie en sla ze voorzichtig met een houten roller plat. Bestrooi met zout en peper. Hak de salie heel fijn. Per plak ribeye heb je drie fijngehakte blaadjes salie nodig.
Leg een plak prosciutto op de platgeslagen rib eye en bestrooi vervolgens met de salie. Rol dan op en doe er een kooktouw omheen en rol ze even rondom door de bloem. Leg tot bakken onder folie afgedekt weg. Ga zo door totdat alle plakken op zijn. Verhit de helft van de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de rolletjes op middelhoog vuur in ca. 4 min. rondom bruin. Zet het vuur laag en blus af met de helft van de Marsala.
Stoof vervolgens de saltimbocca 10-12 min. op laag vuur met een deksel op de pan. Neem het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Meng de rest van de marsala met 2 theelepels maizena en schenk dit mengsel verolgens in de koekenpan en breng op een hoog vuur aan de kook, tot het de dikte van saus heeft. Zet het vuur uit en roer er met een houten lepel de rest van de koude boter in blokjes door. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Serveer de saus bij of over de rolletjes.