Je Paddenstoelen risotto maken begint bij het uitkiezen van de rijst. Risottorijst heeft een ronde korrel en bevat precies de goede hoeveelheid zetmeel, om een romige risotto te creëren. Arborio is de meest bekende en best verkrijgbare. Voor een goede risotto gebruik je 1 deel risotto en 4 delen vocht.. Verwarm alvast je borden voor. Lekker met Saltimbocca.
Paddenstoelen risotto voor 8 personen
- 300 gr risotto
- 1,2 liter groentebouillon
- 1 sjalot
- 4 kleine knoflooktenen
- 1 eetlepel olijfolie (hojiblanca)
- 1 eetlepel roomboter
- 150 ml droge witte wijn
- 30 gram gedroogde paddenstoelen
- 500 gram verse paddenstoelen
- zout
- zwarte peper
- 75 gram geraspte kaas (gruyere o.i.d.)
- truffelolie naar smaak
Bereiding Paddenstoelen risotto
Maak de groentebouillon met heel heet (tegen de kook aan) water en doe de gedroogde paddestoelen erin.
Pel vervolgens de sjalot en snijd in kleine stukjes.
Pel de knoflooktenen en hak ze heel fijn.
Verwarm een sudder of braadpan met een dikke bodum, doe de olie erin en bak vervolgens de sjalot op een laag vuur tot ze glazig is (de sjalot mag niet bruinen). Voeg de knoflook toe en roer goed door.
Voeg vervolgens de risotto toe en bak mee tot de risotto begint te glanzen. Blus af met de witte wijn en roer door.
Zeef de bouillon en knijp de geweekte paddenstoelen goed uit in de bouillon. Zet de uitgelekte paddenstoelen even apart tot gebruik.
Als de wijn bijna geheel is verdampt voeg je steeds een soeplepel bouillon (zorg ervoor dat je bouillon op temperatuur blijft) toe.
Roer met regelmaat even alles goed door. Telkens als de bouillon bijna geheel is opgenomen door de risotto, voeg je een nieuwe schep bouillon toe, tot de bouillon geheel op is. Blijf ook met regelmaat roeren in de risotto. terwijl je daar mee bezig bent maak je de verse paddenstoelen schoon en snijd je die in mooie stukken. verwram de roomboter in een braadpan en bak de paddenstoelen daarin gaar en voeg naar smaak zout en peper toe.
Proef de risotto nadat als bouillon op is, als deze nog niet geheel zacht is, voeg je schep voor schep nog wat water je water toe, net zolang tot de risotto de juiste structuur heeft bereikt (vraag het aan de chefkok!). Roer dan de geweekte paddenstoelen en de gebakken verse paddenstoelen er voorzichtig door en tot slot schep je de kaas erdoor heen.
Als laatste voeg je de truffelolie toe, let op die heeft een sterke smaak. Garneer op een bord met nog wat geraspte kaas.
Salade tip voor bij de risotto
- Drie delen olijfolie
- Eén deel citroensap
- Eén deel honing
- zout en peper naar smaak.
- Meng de delen door elkaar en breng de salade op smaak. Roer nog goed door voor het serveren.
Serveren
Neem een ijsschep en leg op elk bord een bolletje risotto, een handje salade en de Saltimboca. Rasp een beetje kaas over de risotto en een eetlepel saus over de Saltimbocca