Home Blender Pasta Pesto van boerenkool en noten
pasta pesto boerenkool en walnoten

Pasta Pesto van boerenkool en noten. Tegenwoordig is het meest populaire gerecht wat de jongeren-studenten zelf klaarmaken Pasta Pesto. In elk ‘dating’ programma krijg je de vraag te horen, kan je koken? Waarop de potentiële partner antwoord, ja ja natuurlijk Pasta Pesto is mijn ‘signature dish’….

Wij maken van dit recept een goedkope gezonde Nederlandse variant voor de hoognodige afwisseling in de studentenflat keuken.

Pasta pesto is oorspronkelijk een populair Italiaans gerecht dat gemaakt wordt van verse basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie. Deze ingrediënten worden fijngemalen, vroeger in een vijzel maar tegenwoordig met je keukenmachine of blender, tot een gladde saus.

De oorsprong van pasta pesto ligt in de regio Ligurië, in het noordwesten van Italië. De stad Genua wordt vaak beschouwd als de geboorteplaats van pesto. De naam “pesto” komt van het Italiaanse werkwoord “pestare”, wat “vermalen” of “fijnstampen” betekent, een verwijzing naar de traditionele bereidingswijze waarbij de ingrediënten in een vijzel worden fijngestampt.

Pesto wordt in verschillende variaties gemaakt, soms met andere kruiden zoals boerenkool, peterselie of rucola, of met toevoeging van andere noten dan pijnboompitten zoals walnoten of amandelen. Het wordt vaak geserveerd met pasta maar het is ook heerlijk op brood.

Pasta Pesto met boerenkool en walnoten

Ingrediënten voor twee personen

250 gram pasta naar keuze

2 flinke handen boerenkool, gewassen en harde stelen verwijderd

50 gram Parmezaanse kaas, geraspt

35 gram gemengde noten (zoals walnoten, amandelen en pijnboompitten)

2 teentjes knoflook, grof gehakt

60 ml olijfolie

Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Optioneel: een snufje chilivlokken voor wat extra pit

Bereiding

Kook je pasta volgens de aanwijzingen op je verpakking.

Noten roosteren: Rooster de gemengde noten in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.

Boerenkool blancheren: Blancheer de boerenkool kort in kokend water om de textuur zachter te maken en de smaak te intensiveren. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten. Spoel de boerenkool daarna af onder koud water en knijp het overtollige water eruit.

Pesto maken: Doe de boerenkool, geroosterde noten, knoflook, en Parmezaanse kaas in een keukenmachine of blender. Pulseer tot alles grof gehakt is. Voeg terwijl de machine loopt geleidelijk de olijfolie toe tot een gladde pesto ontstaat. Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel chilivlokken.

Serveren: Gebruik de boerenkoolpesto met pasta, of als spread op toast, of als dip. Garneer met wat extra geroosterde noten voor een knapperige afwerking.

Tips

De dikte van de pesto kun je aanpassen door meer of minder olijfolie toe te voegen.

Deze pesto kan je enkele dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten potje.

Bekijk ook eens deze workshops