Home Eenpans recepten Pannegie met wild, een Veluwse stoofpotje.

Pannegie met wild, een Veluwse stoofpotje.

door Peter Eemsing
Pannegie met wild

Pannegie met wild. Het verhaal gaat dat Ies en Gies, twee landlopers, op een dag langs een boerderij kwamen. De boerin aldaar was bezig een stoofschotel klaar te maken. De geur trok de aandacht van beide zwervers. Ze wisten dat bedelen bij deze boerderij geen zin had, dus bedachten ze een list. Ies maakte de stier in de stal los en riep hard: “de stier is los, de stier is los”. Natuurlijk ging toen iedereen op de boerderij achter de stier aan.

Daardoor had Gies de gelegenheid om de vleespot uit het bakhuis te stelen. De beide heren aten zich de buik rond en vielen daarna met de lege pan tussen zich in voldaan in slaap. En zo werden ze gevonden door de boerin die ze vervolgens met de lege pan om de oren sloeg. Het duo nam de benen en kwam nooit meer op de terug. 

Vleesstoofpotten heten sinds die tijd op de Veluwe ‘Pannegies’.
Dit verhaal over de herkomst van het woord pannegies is al oud. Maar het is niet de ware reden waarom vleesstoofpotten “pannegies” genoemd worden. In het Veluws betekent pannegie gewoon pannetje. En omdat vroeger altijd veel schapen en wild op de Veluwe werden gehouden is hij van oorsprong met lamsvlees en/of wild. Tegenwoordig kan een Pannegie ook Rund, wild of varkensvlees bevatten.

Ingrediënten Pannegie met wild voor 4 personen :

500 gram wildzwijnspoulet, in dobbelsteentjes gesneden (of 250 wild en 250 lamsvlees)
400 ml rode wijn, je kan ook een lekker bruin biertje gebruiken
1/2 theelepel groente bouillonpoeder of een halve bouillonblokje
1 grote winterwortel, in plakjes en vervolgens in kwarten
1 stengel bleekselderij, in stukjes (bewaar het blad voor de garnering)
1 peterseliewortel, in plakjes en vervolgens in kwarten
1 eetlepel bloem ( om de poulet te bruinen en daardoor ook de saus iets op te dikken)
100 gram kastanje champignons in plakjes gesneden
30 gram roomboter
1 ui, gesnipperd
1 takje rozemarijn of tijm
1 laurierblad
Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Voorbereiding: Snijd alle groenten en het vlees zoals vermeld in de ingrediëntenlijst. Maak de kruiden en specerijen klaar voor gebruik.

Vlees aanbakken: Smelt de roomboter in een grote pan op middelhoog vuur. Meng de bloem met het vlees. Voeg het wildzwijnspoulet toe en bak tot het vlees rondom bruin is. Haal het vlees uit de pan en zet het apart.

Uien bakken: Bak de gesnipperde ui in dezelfde pan totdat deze glazig is, dit duurt ongeveer 3-5 minuten.

Groenten toevoegen: Voeg de gesneden winterwortel, champignons, bleekselderij en peterseliewortel toe aan de pan.

Kruiden toevoegen: Voeg het takje rozemarijn of tijm en het laurierblad toe.

Vlees terug in de pan: Doe het met bloem aangebakken wildzwijnspoulet terug in de pan.

Wijn en bouillon toevoegen: Giet de rode wijn over het vlees en de groenten. Voeg de bouillonpoeder of het halve bouillonblokje toe en roer alles goed door elkaar.

Sudderen: Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het gerecht ongeveer 2-3 uur sudderen. Controleer af en toe en roer indien nodig.

Op smaak brengen: Verwijder het takje rozemarijn of tijm en het laurierblad. Proef het gerecht en voeg indien nodig peper en zout toe.

Garneren en serveren Pannegie met wild: Garneer met het bewaarde bleekselderijblad en serveer het gerecht warm.
De totale bereidingstijd bedraagt ongeveer 3 uur en 30 minuten, inclusief voorbereiding. Dit gerecht kan je ook heel goed in een slowcooker of pressurecooker maken.

Bekijk ook eens deze workshops