Deze zelf gemaakte boterkoek is een ware traktatie.
De traditionele boterkoek is naturel (dus zonder toevoeging van likeur). Als je die wilt maken voeg je gewoon een heel ei toe in plaats van eigeel en een eetlepel likeur. Eventueel kun je ook nog 50 gram stemgember toevoegen, maar zelf ben ik daar niet zo’n fan van. Gebruik verder mooie ongezouten roomboter voor dit recept. Met margarine smaakt het namelijk niet lekker. Je mist dan die volle ronde smaak.
8 personen| voorbereiding 20 minuten | baktijd 20 minuten
Ingrediënten Lekkere ouderwetse boterkoek
250 gram luxe bloem
200 gram ongezouten roomboter
150 gram fijne suiker
15 gram vanillesuiker
1/4 theelepel zout
1 eidooier
1/2 ei om mee te bestrijken
1 eetlepel likeur, bijvoorbeeld bitterkoekjes of amaretto
100 gram blanke amandelen
Hoe te maken?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Ik gebruik meestal de hete luchtstand met boven en onderwarmte. Zet een bakvorm klaar met een doorsnede van 22-24mm.
Snijd de boter (die moet op kamertemperatuur zijn) in kleine stukjes en mix de boter met de twee suikersoorten goed door elkaar. Voeg vervolgens het eigeel toe en de likeur. Mix alles goed door.
Meng het zout door de bloem en voeg dit toe aan het botermengsel. Kneed goed door. Dit kun je doen met kneedhaken op je mixer, maar met de hand gaat net zo snel. Kneed tot je een mooie bol hebt.
Smeer je bakvorm goed met boter in en bepoeder met bloem. Je kunt ook bakpapier gebruiken natuurlijk.
Verdeel je bol mooi gelijk over de bodem en leg de amandelen er ter versiering bovenop. Druk ze licht iets aan. Bestrijk vervolgens met wat geklopt ei.
Bak de boterkoek gedurende 20 minuten in de oven en laat hem daarna afkoelen in het bakblik.
Eenmaal afgekoeld kun je hem aansnijden. Gevaar daarvan is echter dat hij direct op gaat, terwijl hij de volgende dag nog lekkerder is!
Succes met bakken 🙂