In Vietnam zie je dit gerecht Vietnamese Shaken Beef ‘Bo Luc Lac’ op vele straathoeken en in restaurants. Maar ook in Nederland zie je het steeds vaker op de menukaart staan. Het is vooral een makkelijk en lekker gerecht. Het enige wat je nodig hebt zijn mooie verse ingrediënten. Bo Luc Lac is één van de populairste Vietnamese gerechten hier in het Westen. Bo staat voor rundvlees en de Luc Lac refereert aan het schudden van de wok tijdens het bakken van het vlees. Op menukaarten in Nederland is dit vaak vertaald als “Vietnamese Shaken Beef”.
Aantal personen
2-3
Bereidingstijd
Minimaal 1 uur marineren, of liever één dag van te voren
15 minuten bereiden
Ingrediënten Vietnamese Shaken Beef ‘Bo Luc Lac’
- 500 gram biefstuk, diamand- of ossenhaas, in vierkante stukken gesneden van ong. 1,5 cm
- Voor de marinade:
3 tenen knoflook, fijngehakt
3 el oestersaus
2 el vissaus
2 el sojasaus
1 el sesamolie
1 el gembersiroop - 1 tl sambal
- Voor de sla dressing:
2 sjalotjes, in dunne plakjes, snij ook lekker het donkere groen fijn mee
2 tl suiker
snufje zout en peper
2 el rijstazijn
scheutje water
2 el arachide olie
- Voor de salade en rijst
250 gram rucola of een andere pittige slasoort
4-6 kleine trostomaatjes door de helft gesneden
1 rode ui, in kleine blokjes gesneden
Optionele ingrediënten
Serveer met lekkere geurende pandan-, of basmati-, witte- of zilvervliesrijst.
Strooi af met Thaise basilicum en/of koriander
Strooi wat geroosterde sesamzaadjes over je biefstuk bij het serveren
Recept
Snij je vlees in mooie vierkante stukjes en marineer het vlees in de knoflook, oestersaus, vissaus, sambal, sesamolie, sojasaus en suiker. Laat dit minimaal een uur staan. Of doe dit de avond van te voren en bewaar in de koelkast.
Maak de dressing voor je salade door de suiker op te lossen in een scheutje water. Meng hier de rijstazijn en sjalotjes door. Zet weg.
Verhit de wok op hoog vuur en giet er een beetje arachide of zonnebloem olie in. Doe het vlees met marinade in de wok en verspreidt het, zodat het 1 laag vormt. Laat een minuut liggen in de wok, zodat het vlees een donker korstje krijgt. Schud de wok zodat je een andere kant van het vlees kan bakken. Laat het vlees weer 30 sec tot een minuut liggen om aan te bruinen. Bak het vlees op deze manier nog 2 minuten tot het medium-rare gebakken is. Denk erom dat je vlees niet te lang in de wok zit zodat je het gaat overkoken.
Vermeng de sla, tomaat, ui met de marinade en leg het op een bord. Leg de Vietnamese Shaken Beef ‘Bo Luc Lac’ op je salade en maak af met een toefje koriander, of basilicum. Ook lekker met geroosterde sesamzaadjes over je vlees.