Home Arabisch Lekker gezonde falafel maken
falafel

De exacte oorsprong van falafel is enigszins onduidelijk, maar het gerecht is diepgeworteld in de culinaire geschiedenis van het Midden-Oosten. Er zijn verschillende theorieën over waar en wanneer falafel voor het eerst werd gemaakt.

Een gangbare theorie is dat falafel zijn oorsprong vindt in Egypte, waar het oorspronkelijk werd gemaakt met tuinbonen (in plaats van kikkererwten) en bekend stond als ’ta’amiya’. Sommige historici geloven dat falafel in Egypte is ontstaan tijdens de tijd van de farao’s, terwijl anderen denken dat het gerecht veel recenter is ontstaan, in de Koptische christelijke gemeenschap als een vleesvervanger tijdens de vastentijd.

Vanuit Egypte verspreidde falafel zich naar andere delen van het Midden-Oosten en werd het een populair straatvoedsel en een belangrijk onderdeel van de lokale keuken, met name in landen als Israël, Libanon, Palestina, Jordanië en Syrië. In deze landen wordt falafel meestal gemaakt met kikkererwten en wordt het geserveerd in pitabroodjes met verschillende groenten en sauzen.

Ondanks de onduidelijkheid over de exacte oorsprong, is falafel tegenwoordig een symbool van de Midden-Oosterse keuken en wordt het wereldwijd gegeten, zowel door vegetariërs als door mensen die van smakelijke, voedzame gerechten houden.

Falafel is een heerlijk en voedzaam gerecht gemaakt van kikkererwten of tuinbonen, vaak geserveerd in een pitabroodje of als onderdeel van een salade. wij maken dit vaak als onderdeel van een maaltijd uit het midden-oosten. Hier is een eenvoudig recept voor falafel voor 4 personen:

Ingrediënten falafel voor 4 personen:

  • 250 g gedroogde kikkererwten (een nacht geweekt in ruim water)
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/3 kopje fijngehakte verse peterselie
  • 1/3 kopje fijngehakte verse koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1/2 theelepel cayennepeper (optioneel, naar smaak)
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 2-3 eetlepels bloem (of kikkererwtenmeel voor een glutenvrije optie)
  • Plantaardige olie om te frituren (zoals zonnebloem- of koolzaadolie)

Bereidingswijze falafel:

  1. Laat de geweekte kikkererwten uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Voeg ze toe aan een keukenmachine.
  2. Voeg de fijngehakte ui, knoflook, peterselie, koriander, gemalen komijn, gemalen koriander, cayennepeper (indien gebruikt), zout en zwarte peper toe aan de keukenmachine. Pulseer tot alles goed gemengd is en een korrelig deeg ontstaat. Stop af en toe om de zijkanten van de keukenmachine schoon te maken, zodat alle ingrediënten gelijkmatig worden gemengd.
  3. Haal het mengsel uit de keukenmachine en doe het in een grote kom. Voeg het bakpoeder en de bloem (of kikkererwtenmeel) toe en meng goed. Laat het deeg 10-15 minuten rusten.
  4. Verhit ondertussen de olie in een diepe pan of friteuse tot een temperatuur van ongeveer 180°C. Als je geen thermometer hebt, kun je een klein stukje deeg in de olie laten vallen om te testen; als het deeg snel bruin wordt en naar de oppervlakte drijft, is de olie heet genoeg.
  5. Vorm met vochtige handen kleine balletjes of schijfjes van het deeg. Zorg ervoor dat ze niet te groot zijn, zodat ze gelijkmatig kunnen garen.
  6. Frituur de falafelballetjes in kleine porties, zodat de olie niet te veel afkoelt. Frituur ze tot ze goudbruin en knapperig zijn, ongeveer 3-5 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.

Serveer de falafel als hapje of in pitabroodjes met eventueel een lekkere tahinisaus, sla, tomaten of andere groenten. Lekker als voorgerecht maar ook als bijgerecht en vegetarisch.

Bekijk ook eens deze workshops