Home Deeg Koekjes met kokosbloesemsuiker en stevia

Koekjes met kokosbloesemsuiker en stevia

door Peter Eemsing

De mensen van gezondmooislank.nl kwamen bij ons of we een recept konden maken voor koekjes met stevia en kokosbloesemsuiker en ze hadden er 1000 nodig voor de Nationale Gezondheidsbeurs die morgen begint. Dit recept gaat niet over de gezondheidseffecten van het gebruik van kokosbloesemsuiker en stevia, maar enkel over hoe je het kan toepassen in recepten.

Koekjes maken met alleen stevia is moeilijker, omdat je de suiker vaak nodig hebt om structuur te krijgen in je uiteindelijke koekje. Je kan stevia wel gebruiken voor deegsoorten waar een weinig suiker in zit en die de suiker niet nodig hebben om structuur te krijgen. Let er dan dat stevia ongeveer 40 maal zoeter is dan suiker, dus pas je hoeveelheden hieraan aan.

Stevia in combinatie met de NuSweet kokosbloesemsuiker geeft een heerlijke zoetheid en je kan er goed mee bakken.

Je kan koekjes ook met kokosbloesemsuiker maken zonder stevia. Ook is het leuk om met kruiden te experimenteren met dit basis recept om koekjes te bakken en het is erg leuk om met je kinderen te doen. De hoeveelheid koekjes die je kan maken met dit recept hangt een beetje af van de grote van je uitsteekvorm.

De NuSweet biologische kokosbloesemsuiker kan je hier bestellen: https://www.gezondmooislank.nl/effecten/nusweet-info

De stevia kan je hier bestellen: https://www.stevia-melatonine-prosana.nl/webwinkel/

 

Ingrediënten

Voor ongeveer 30 koekjes, afhankelijk van je uitsteekvorm

250 gram zachte roomboter

125 gram kokosbloesem suiker

1 ei maat L

5 gram stevia poeder

300 gram Zeeuwse  bloem (gewone bloem gaat ook)

10 gram optionele smaakmakers als koekkruiden. Je kan ook een kruidenmix maken van 10 gram kruiden met bijvoorbeeld kaneel, kruidnagel, gemberpoeder, peper, steranijs, korianderzaad, nootmuskaat, kardemom etc etc…

Bereiding

Meng de zachte roomboter en voeg geleidelijk de suiker toe.

Klop je deeg tot een licht en luchtig geheel. Meng dan je ei en eventuele kruidenmix erdoor.

Meng dan beetje bij beetje geleidelijk de bloem erdoor en proef je deeg. Indien nodig kan je de smaak nog aanpassen. Dek af en zet minstens 1 uur in de koelkast.

Je deeg moet goed koud zijn want als het te warm is kan je het straks niet meer gebruiken. Ik maak er zelf altijd bollen van het deeg ten grote van een ei, die ik dan in een schaal in de koelkast zet, zodat je het straks makkelijker kan verwerken. Als je deze hoeveelheid in één keer gaat gebruiken krijg je het niet van je aanrecht af, want dan is de boter te zacht geworden en plakt het aan alle kanten.

Ondertussen kan je de oven voorverwarmen op 175 graden.

Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak tot een plak van ongeveer 0,25 cm dik. Steek het deeg met je vormpjes uit. Leg dan je koekjes op niet ingevette bakplaten maar gebruik een velletje bakpapier. Wat je aan deeg overhebt kan je weer als een bal kneden en weer in je koeling doen. Dan pak je je volgende koude deegbol en ga je verder net zolang totdat je ovenschaal vol is of je deeg op is.

 

Bak 8 tot 12 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudkleurig zijn, elke oven is daar anders is.  Leg je nog zachte warme koekjes op roosters om af te koelen en dan gaan ze vanzelf hard worden. Bewaar in een luchtdichte trommel.

Je kan ze natuurlijk ook prima nog decoreren voordat je ze in de trommel doet met bijvoorbeeld chocolade.

Eet smakelijk.

 

 

 

 

Bekijk ook eens deze workshops