Home Eenpans recepten Kaasfondue zelf maken

Kaasfondue zelf maken

door Peter Eemsing
kaasfondue zelf maken

Niets is lekkerder dan een zelfgemaakte kaasfondue op een druilerige avond. Een zelfgebakken broodje en een goed glas witte of een mooie fruitige rode wijn erbij. Netflix aan en je komt de avond wel door.

Ik zet gewoon mijn pannetje op de houtkachel en als hij te snel gaat, verplaats ik hem naar de zijkant. Dan even het broodje 5 minuten opwarmen op de kachel en smullen maar!

Ingrediënten kaasfondue

250 milliliter droge witte wijn. De smaak van de wijn komt terug in je gerecht dus zoek er eentje uit die je lekker vindt.
of alcoholvrij: 250ml volle melk en vers citroensap

Kaassoorten je kan kiezen
300 gram geraspte Gruyère– 150 gram geraspte Emmentaler– 150 gram geraspte Appelzeller
of
300 gram geraspte Gruyère– 300 gram geraspte Emmentaler
of
300 gram geraspte Gruyère– 150 gram geraspte Emmentaler– 150 gram geraspte blauschimmelkaas
of
450gr cheddar en 150gr gruyère

Je kan veel combineren met kazen, vraag ook eens aan je kaaswinkel en koop de kaas geraspt! Dat scheelt een hoop handwerk!

2 eetlepels Kirsch (naar smaak)
2 flinke tenen knoflook
allesbinder
nootmuskaat geraspt
peper naar smaak

de Kaasfondue zelf maken.

Wrijf de fondue pan goed in met de knoflooktenen en pers ze daarna om later door de fondue heen te doen. Zet de fondue pan op het vuur en verwarm al roerend de wijn tot het net niet kookt. Kijk wel even of je fondue pan dat toelaat, ik zet hem gewoon op de houtkachel

Voeg daarna handje voor handje de geraspte kaas toe. Blijf wel constant roeren. Als de kaas gesmolten is, is het tijd om de Kirsch toe te voegen: lekker voor de smaak. Voeg de peper, knoflook en nootmuskaat toe naar smaak.

Roer in een apart bakje 1 el maïzena met 2 el koude, witte wijn tot een glad papje zonder klontjes. Roer dit dan langzaam door het kaasmengsel als de kaas volledig is gesmolten. Breng op smaak met peper en versgemalen nootmuskaat.

Lekker om in de kaas te dopen: stukjes grof meergranenbrood, notenbrood, radijsjes, kerstomaatjes, voorgekookte krieltjes, wortel, selderij, paprik, stukjes appel etc etc.

Bekijk ook eens deze workshops