Home Azie Indiase Raita met ananas

Indiase Raita met ananas

door Peter Eemsing
Indiase Raita

Indiase Raita met ananas is een traditioneel bijgerecht, saus, vaak gemaakt met yoghurt (dahi in het Hindi) als basis. Het komt oorspronkelijk uit de Indiase keuken en is zeer populair. De basis van raita is meestal een mengsel van yoghurt met rauwe of gekookte groenten, fruit, kruiden en specerijen.

De yoghurt in raita zorgt voor een verkoelend en verzachtend effect, wat het bijzonder geschikt maakt om te serveren met kruidige Indiase gerechten. Raita helpt om de hitte van de specerijen in balans te brengen en voegt een verfrissende smaak toe aan de maaltijd.

Er zijn veel variaties van raita, afhankelijk van de regionale keukens en persoonlijke voorkeuren. Enkele veelvoorkomende ingrediënten die in raita gebruikt worden, zijn onder andere:


Groenten: zoals komkommer, tomaat, ui, wortel en pompoen.
Fruit: zoals ananas, , granaatappel pitjes, mango en banaan.
Kruiden en specerijen: zoals koriander, munt, komijn, zwarte mosterdzaadjes, chilipoeder en geroosterde komijnpoeder.

Raita wordt vaak geserveerd als onderdeel van een grotere maaltijd, inclusief gerechten zoals biryani, curry’s, en kebabs.

Ingrediënten Indiase Raita


200 gram verse ananas, in kleine blokjes gesneden
500 gram dikke yoghurt (bij voorkeur Griekse yoghurt of een andere stevige yoghurt)
2 gram geroosterde komijnpoeder (ongeveer 1/2 theelepel)
1 gram rood chilipoeder (ongeveer 1/4 theelepel, optioneel voor een beetje pit)
Een snufje gemalen zwarte peper
2-3 gram zout (naar smaak)
15 gram suiker (optioneel, afhankelijk van de zoetheid van de ananas)
5 gram fijngesneden verse muntblaadjes of koriander (ongeveer 1 eetlepel, voor garnering)
30-50 gram granaatappelpitjes (voor garnering)

Bereidingswijze


Voorbereiden van de ananas:
Snijd de ananas in kleine blokjes. Optioneel: marineer de ananasblokjes met suiker om ze extra zoet te maken.

Yoghurt voorbereiden:
Klop de yoghurt in een kom tot het glad is. Pas de consistentie aan met een beetje water of melk indien nodig.

Mengen van ingrediënten:
Voeg de ananasblokjes toe aan de yoghurt.
Voeg komijnpoeder, rood chilipoeder, zwarte peper en zout toe. Meng goed.

Zoeten naar smaak:
Voeg suiker toe naar smaak, afhankelijk van de gewenste zoetheid.

Koelen:
Plaats de raita 30 minuten in de koelkast zodat de smaken goed kunnen mengen.

Garneren en serveren:
Garneer de Indiase Raita met ananas met fijngesneden muntblaadjes of koriander en strooi de granaatappelpitjes erover voor het serveren.

Bekijk ook eens deze workshops