Home Azie Gado Gado recept
gado gado recept

Dit Gado Gado recept is eigenlijk een soort Indonesische mix-up van allerlei groenten met een dikke pindasaus eroverheen. Het woordje “gado” betekent mixen, en dat is precies wat dit gerecht is: een lekkere mix van vers en gekookt spul zoals snijbonen, taugé, spinazie, komkommer, en voor de liefhebbers ook gekookte eitjes, tofu, en tempeh.

De clou van een goede Gado Gado zit ‘m in de pindasaus. Die maak je met gemalen pinda’s of pindakaas en daar voeg je lekkere dingen aan toe zoals knoflook, tamarinde, een beetje palmsuiker, chilipeper en af en toe wat limoensap of kokosmelk voor de smeuïgheid.

Je kunt Gado Gado eten als hoofdgerecht, als bijgerecht, en in Indonesië is het zelfs populair streetfood. Elke regio heeft z’n eigen versie, dus je kunt eindeloos variëren. Het leuke is al die verschillende smaken en texturen in één gerecht: knapperige groenten, zachte tofu, en de saus die zowel zoet als pittig kan zijn.

Dus, zin om zelf Gado Gado te maken? Hier heb je een makkelijke versie. Voel je vrij om te experimenteren met de groenten die je gebruikt.

Gado Gado recept (voor 2 personen)

Ingrediënten:

Voor de salade:

  • 150 gram snijbonen, in stukjes
  • 100 gram taugé
  • 1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes
  • Een blokje tofu, in blokjes
  • 2 hardgekookte eieren, in vieren
  • 1 komkommer, in plakjes
  • 1 wortel, in dunne plakjes
  • Eventueel wat sla voor de presentatie

Voor de pindasaus:

  • 150 gram ongezouten pinda’s, geroosterd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel tamarinde pasta
  • Een scheutje donkere sojasaus
  • 1-2 theelepels palmsuiker of bruine suiker
  • 1-2 theelepels sambal oelek, naar smaak
  • Ongeveer 200 ml kokosmelk
  • Zout naar smaak

Bereiding:

  1. Groenten bereiden: Kook de snijbonen en wortel in licht gezouten water tot ze beetgaar zijn. Blancheer de taugé kort, zo’n minuutje. Kook de aardappelblokjes tot ze zacht zijn, ongeveer 10-15 minuten. Bak de tofu in wat olie tot ze mooi goudbruin zijn.
  2. Pindasaus bereiden: Maal de pinda’s tot een fijne pasta. Fruit de knoflook licht in een beetje olie. Voeg de pindapasta, gefruite knoflook, tamarinde, sojasaus, suiker en sambal toe aan een pan. Meng alles goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje de kokosmelk toe tot de saus de gewenste dikte heeft. Laat het geheel zachtjes koken zodat de smaken goed kunnen mengen. Breng op smaak met zout.
  3. Serveren: Rangschik de gekookte groenten, tofu en eieren op een bord of in een grote schaal. Serveer de pindasaus er warm of koud bij, naar eigen voorkeur.

Tips:

  • De pindasaus kun je prima van tevoren bereiden en opwarmen wanneer je gaat eten.
  • Heerlijk met een portie gekookte rijst of lontong.

Zo maak je een heerlijke Gado Gado, zonder al te veel moeite. Selamat makan.

Bekijk ook eens deze workshops