Home Eenpans recepten Geroerbakte Spruitjes met krieltjes, spek en een kippenpootje

Geroerbakte Spruitjes met krieltjes, spek en een kippenpootje

door Peter Eemsing

Spruitjes het ondergewaardeerde bommetje gezond.

Spruitjes zijn de schrik van de meeste kinderen, maar ook veel volwassenen houden er niet zo van. Maar de hedendaagse spruitjes smaken minder uitgesproken dan vroeger, dus lustte je ze als kind niet eet je ze nu ook vaak niet. Dat is jammer want er zitten in spruitjes meer Vitamine C dan sinaasappels en vol met B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Spruitjes zijn weer volop beschikbaar en niet duur.
 
 
Veel mensen koken spruitjes kapot, daardoor krijg je die typische zwavelgeur waardoor veel mensen ze niet lekker vinden.
Ik stoom vaak de spruitjes 6-7 minuten en ga ze erna nog even roerbakken. Voor kinderen kan je ze 6-7 minuten koken met een beetje gembersiroop, dan zijn ze wat zoeter.
Als je de spruitjes alleen gaat koken moet je ze nooit langer dan 9 minuten koken, want na 10 minuten laten de meeste spruitjes de typische zwavelgeur los.
Door ze te stomen kan je ze tegelijk bereiden met je krieltjes en door ze daarna nog even te roerbakken in de pan met je blokjes spek krijgen de spruitjes en krieltjes een heerlijke smaak. Lekker afmaken met ‘gezouten’ boter en mooi opdienen maakt het een heerlijk gerecht. Schil je krieltjes niet, het is veel lekkerder en gezonder om deze gewoon in de schil mee te stomen!
De pan op de foto is van Black Pottery, zie https://koksland.nl/product-categorie/pannen/black-pottery/

4 personen | Voorbereiding 15 M | Kooktijd 40 M

Ingrediënten spruitjes

500 gram spruitjes of 350 gram geschoonde spruitjes
200 gram spekblokjes
400 gram krieltjes in de schil
4 kippenpoten

Bereiding

Je kippenpoten grillen of bakken.

Kruid je poten met peper en zout of gewoon met kipkruiden. Wij hebben z’n luxe combioven die je op standje 14 zet, het gewicht instelt en na 35 minuten komen je pootjes er heerlijk crispy uit. Maar bij gebrek aan beter kan je ze ook prima bakken in je koekenpan, ongeveer 35 minuten en regelmatig draaien, of even 5 minuten rondom bruin bakken in je koekenpan en 30 minuten afbakken op een rooster in je oven op 180 graden.

De spruitjes en de krieltjes

Ik gebruik hiervoor mijn stoompan met compartimenten, zie https://koksland.nl/winkel/stoompan-wmf-ecompact-e-red/ maar je kan ze natuurlijk ook gewoon voorkoken.

Stoom de krieltjes beetgaar in ongeveer 10-12 minuten voeg na 5 minuten de spruitjes toe in de stoompan zodat die nog 7 minuten meestomen.

Bak ondertussen je spekblokjes wat uit in een koekenpan of wok op een gemiddeld vuur. Dus niet te hoog want dan gaat je spek verbranden!

Is je spek lekker aan het uitbakken dan voeg je je aardappeltjes en spruitjes toe en roerbak deze nog 3-4 minuten mee.

Serveer in een voorverwarmde schaal en eet smakelijk. Ik doe er vaak nog een klontje gezouten roomboter overheen, lekker bij de krieltjes.

Bekijk ook eens deze workshops