Home Dessert Feestelijke Pavlovarol

Feestelijke Pavlovarol

door Peter Eemsing
pavlovarol

Deze Pavlovarol kan je op veel manieren afmaken. Met vers fruit, met bevroren fruit maar je zou ook pruimen of kweeperen kunnen gebruiken. Let op, dit is een recept voor 6-8 personen. Dit dessert hebben we ook gemaakt tijdens onze kerstworkshops.

Foto’s Rob Feber

Ingredienten voor 1 rol:

250 gram eiwit op kamer temperatuur

375 gram kristal suiker

2 theelepels vanille extract

2 theelepels witte wijn azijn

2 theelepels maizena

Ingredienten voor 1 vulling:

400 ml slagroom

30 gram poedersuiker, gezeeefd plus wat extra voor het bestuiven

Rood fruit voor de vulling en om te garneren. Dit kan je ook prima uit de diepvries kopen.

60 gram geschaafde amandelen

Bereiding pavlovarol:

Verhit de oven tot 180 graden. Bekleed een ondiepe vorm van ongeveer 35 x 30 cm met bakpapier en laat het bakpapier ongeveer 2 cm over de rand uitsteken.

Doe voor de merengue het eiwit in een kom van de standkneder met garde en klop op half hoge snelheid tot er zachte pieken ontstaan. Voeg dan al kloppend geleidelijk de suiker toe, maximaal 1 eetlepel per keer, en blijf 5 minuten kloppen tot het een mooi dik glanzend schuim is geworden. Schakel de mixer naar de laagste snelheid en voeg het vanille extract, de maizena en het azijn toe. Verhoog de snelheid iets en blijf nog een minuutje kloppen tot alles goed gemengd is.

Schep nu het eiwitschuim op je met bakpapier beklede bakplaat en strijk met een spatel het geheel uit tot een mooie gelijke rechthoekige gladde laag.

Bak de merengue circa 20-30 minuten in de oven totdat de bovenkant bleek beige van kleur is en de bovenkant krokant is. Haal de vorm uit de oven en laat de merengue koud worden. Hij is in de oven gerezen en zal bij het afkoelen licht inzakken.

Klop voor de vulling de slagroom in een kom tot er zachte pieken ontstaan. Voeg dan de poedersuiker toe en zorg dat e.e.a. goed wordt gemengd. Bij een mixer is dit sneller klaar als met de hand, dus blijf erbij staan, anders krijg je boter.

Keer de ovenschaal met de merengue met de harde kant op een theedoek of vel bakpapier en verwijder voorzichtig het gebruikte bakpapier. Bedek de zachte kant van de merengue met 2/3 van je room en vul hem met 2/3  van het rode fruit en de amandelen. 

Vervolgens keer je de merenque met de lange kant naar je toe en rol hem voorzichtig op met behulp van je bakpapier of theedoek.

Leg de Pavlovarol met de naad op een serveerplank en kneed hem evenuteel voorzichtig  weer in de vorm van een rol.

Garneer de rol met je overgebleven slagroom en daarna met je rood fruit en bestuif met nog wat poedersuiker en het amandelschaafsel.


pavlovarol

Bekijk ook eens deze workshops