Eigenlijk is een English Pie een lekker prutje afgedekt met bladerdeeg. Ik maak hem vaak van restjes uit de koelkast. Dat kan variëren van een vulling met vis, kip of vlees en wat restjes groenten. Dan heb je nog wat bouillon, bloem en eieren nodig en natuurlijk bladerdeeg. Met dit recept kan je eindeloos variëren. Je hebt een ovenschaal nodig en een hapjes pan of wok. Je hebt dit recept binnen een uurtje op tafel staan.
Ingrediënten voor 4 personen
300 – 400 gram in blokjes gesneden vlees, kip, wild of vis
500 ml vocht. Je mag kiezen. Of 500 ml bouillon, of combineer 250 ml bouillon met 250 ml melk, of wijn of doe eens gek met een lekkere biersoort. Als je vis gebruikt neem je natuurlijk visbouillon, bij gevogelte gebruik je kippen bouillon en bij alleen groenten, je raad het al, groentebouillon.
een paar stukken bladerdeeg die je schaal goed kunnen afdekken
Twee flinke eetlepels bloem, of maizena om je saus te binden
Groenten die voorhanden zijn. Zorg ervoor dat je ongeveer 400 gram fijngesneden groenten hebt zoals prei, wortel, champignons etc etc. Gebruik je geen vlees, kip of vis neem dan 600 gram groenten.
Een fijngesneden ui en 4 tenen fijngesneden knoflook.
Wat kruiden als dragon, peterselie, basilicum, rozemarijn naar smaak.
En een geklutst ei om je bladerdeeg mee af te strijken.
100 gram spekblokjes optioneel
Olie om in te bakken en optioneel een pepertje, sambal, zout en peper.
Bereiding English Pie
Begin met het voorverwarmen van je oven op 200 graden.
Ik gebruik vaak een grote wok. Begin met het uitbakken van je spek en braad je vlees of kip blokjes er even bij aan totdat ze wat kleur krijgen, ze garen straks door in de oven. Gebruik je vis dan voeg je die pas op het laatst toe.
Voeg de ui en de knoflook bij en wok nog even 2 minuutjes door.
Vervolgens doe je je fijngesneden groentes erbij en roer/ wok nog een minuutje door.
Gebruik je vis ipv vlees? Nu is het tijd om je blokjes vis bij te voegen.
Dan giet je alles af met je mengsel van bouillon. Voeg de twee eetlepels bloem of maizena toe zodat je saus straks mooi gaat binden. Voeg nu ook je ‘verse’ kruiden toe.
Laat het geheel even 5 minuten zachtjes pruttelen.
Nu is het tijd om je saus voor de vulling /mengsel te proeven. Ik voeg dan vaak nog wat pit, sambal, chili etc of gewoon peper en zout toe.
Doe de vulling in je ovenschaal en dek goed af met je bladerdeeg. Let erop dat het vocht niet boven je groente, vlees of vis mengsel uitkomt anders krijg je straks een hele papperige bladerdeeg onderkant. Het mooiste is dat je saus net een halve centimeter onder je groente’s en/of vlees vis staat. Dus bij teveel saus schep je er gewoon wat uit met een lepel!
Strijk je bladerdeeg in met je geklutste ei mengsel zodat je English Pie straks mooi lekker bruin gaat worden in je oven.
Zet in de oven en bak in 20 minuten gaar. Kijk even goed, omdat alle ovens verschillen, of je bladerdeeg niet te donker gaat worden of te licht blijft. Ik kijk altijd even rond de 17 minuten en beslis dan of hij langer of korter moet.
Succes met het variëren van de Old English Pie en eet smakelijk.