Er gaat niets boven een heerlijk stukje lauwwarme appeltaart die net uit de oven komt van oma.
De ouderwetse hollandse appeltaart met zo’n leuk ruitjes patroon op de bovenkant en zonder verder al te veel poespas heeft nog steeds mijn voorkeur.
Leuk om het weekend te bakken met je kids. Ik mocht mijn moeder vroeger ook altijd helpen. Bijkomend voordeel is dat je huis er heerlijk van gaat ruiken. Ook handig als je een open huizenroute hebt!
Ingrediënten Appeltaart
Springvorm (22-24 cm)
1 kilo (ongeveer 5 appels) friszure appels, bijvoorbeeld goudrenet, golden delicious, elstar of jonagold)
450 gram gezeefde bloem
150 gram witte basterdsuiker
75 gram kristalsuiker
Theelepel kaneel
1 ei
300 gr koude roomboter in stukjes
Halve theelepel zout
Eventueel 3 eetlepels krenten en 3 eetlepels rozijnen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Zeef je meel in een mixkom, doe hetzelfde met de basterdsuiker en meng het meel met de basterdsuiker.
Voeg vervolgens de boterstukjes, het zout en eiwit toe.
Mix vervolgens tot een mooi homogeen deeg. Hou ongeveer 250-300gr van het deeg in een bolletje gekneed apart en bekleed met de rest de bakvorm.
Zet de bakvorm en het deeg vervolgens in de koelkast.
Schil de appels en verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine stukjes. Meng de kristalsuiker met een theelepel kaneel en voeg vervolgens toe aan de appelstukjes. Meng vervolgens de krentjes en rozijnen erdoor.
Haal het deeg uit de koelkast en vul de vorm met de appelstukjes. Rol vervolgens van het overgebleven deeg slierten en bedek daarmee in een ruitpatroon de bovenkant van de taart. Roer de dooier los en bestrijk daarmee de bovenkant vande taart. Zet vervolgens maximaal een uur en een kwartier in de oven.
Haal het deeg uit de koelkast en vul de vorm met de appelstukjes. Rol vervolgens van het overgebleven deeg slierten en bedek daarmee in een ruitpatroon de bovenkant van de taart.
Roer de dooier los en bestrijk daarmee de bovenkant vande taart. Zet vervolgens maximaal de appeltaart een uur en een kwartier in de oven.