Ik bak veel en graag brood, maar nu eens een lekker beginners receptje wat iedereen makkelijk thuis kan maken. Een lekker ambachtelijk brood. Heerlijk om te serveren bij het eten en eigenlijk zo gemaakt. In het prachtige kookboek Down to Earth van Jacob-Jan Boerma staat een simpel maar lekker recept. Ik heb het na mijn eigen ervaringen wat aangepast zodat het voor jou ook makkelijk is om te maken en de show te stelen bij een etentje.
Wil je vaker broodbakken, misschien vind je het leuk om een broodbakworkshop bij me te doen, klik hier!
Ingrediënten ambachtelijk brood
500 gram bloem plus een beetje
300 ML lauw water, liefst tussen de 25 en 30 graden
50 ML olijfolie
25 gram verse gist of 10 gram droge gist
8 gram zout.
Bereiding ambachtelijk brood
1a Met de kneedmachine: Doe het lauwwarme water met de gist in de kneedkom Voeg de helft van de bloem (250gr) toe Voeg de olijfolie toe Laat even een minuutje draaien Voeg het zout toe en de rest van de bloem, laat 5-10 minuten langzaam kneden tot je een samenhangend deeg krijgt. Bij te droog deeg voeg je een beetje water bij en bij te nat deeg voeg je stapsgewijs een beetje bloem bij. Laat het deeg 20 minuten rijzen op een warme (20 graden) tochtvrije plaats.
1b Kneden met de hand: Meng in een kom de bloem met het zout Maak een kuiltje in de kom en giet er de olijfolie en de het lauwwarme water in Verkruimel de gist in het water en kneed alles met de hand tot een samenhangend deeg, zie hierboven. Laat het deeg 20 minuten rijzen op een warme (20 graden) tochtvrije plaats.
2 Vorm met de hand 1 of 2 broden hiermee en leg deze op een bloem bestoven bakplaat. Ik doe altijd eerst een velletje bakpapier op de bakplaat.
3 Snij de broden met een scherp mesje kruislings in en bestuif de bovenkant nog met wat bloem
4 laat de broden nog 15-20 minuten rijzen op een warme tochtvrije plaats
5 Onder het rijzen verwarm de oven alvast voor op 240 graden
6 Zet de bakplaat in het midden van de oven en gooi een eierdopje water op de onderkant.(bij een stoomoven geef je 1 puls)
7 Draai de oven terug naar 220 graden en bak de broden 20 minuten
8 Laat de broden afkoelen op een rooster, hij moet zijn vocht namelijk kwijt kunnen. Ik leg ze gewoon op het fornuis om af te koelen. ‘Als je op de onderkant van het brood klopt moet hij hol klinken, anders is hij nog niet gaar’
Bestrijk je het deeg na het vormen van je brood met eidooier, of met melk, dan krijg je een mooie donkere korst op je brood en hoef je het niet te bestuiven met bloem en in te snijden. Door de dikkere korst blijft je brood ook langer vers.
Natuurlijk kan je ook zo heel makkelijk bolletjes ervan maken maar die bak je dan minder lang, ongeveer 10-12 minuten. Laat deze ook weer afkoelen op een rooster.