Home BBQ Zelf gemaakte knoflooksaus

Zelf gemaakte knoflooksaus

door Peter Eemsing
knoflooksaus

Knoflooksaus is voor mij een van die veelzijdige sauzen die bij zoveel verschillende gerechten passen. Wanneer ik een barbecue organiseer, is knoflooksaus altijd aanwezig, omdat het gewoonweg hemels smaakt bij gegrild vlees en kip. Tijdens de zomerse dagen, als ik wraps maak met verse groenten en gegrilde kip, voegt een beetje knoflooksaus net die extra smaakdimensie toe die het gerecht compleet maakt.

Dan zijn er de avonden waarop ik zin heb in shoarma of gyros. De rijke, kruidige smaken van het vlees smelten samen met de knoflooksaus, waardoor elke hap gewoonweg verrukkelijk is. En natuurlijk kan ik falafel niet vergeten. De combinatie van die knapperige buitenkant met de zachte binnenkant, samen met de romige knoflooksaus, is voor mij pure magie.

Ook op dagen dat ik gewoon wat lichts en gezonds wil, komt knoflooksaus van pas. Het smaakt fantastisch bij een simpele salade, en geeft die extra kick aan verse, knapperige groenten. Soms, als ik zin heb in een snack, neem ik gewoon wat verse groenten zoals worteltjes of komkommer en dip ze in knoflooksaus. Het is zo’n heerlijke en toch eenvoudige traktatie.

Wanneer ik zelf knoflooksaus maak, proef ik een duidelijk verschil in smaak vergeleken met de kant-en-klare versies die je in de winkel vindt. Misschien is het de liefde en aandacht die ik erin stop, of misschien is het gewoon de verse ingrediënten die ik gebruik. Als ik mijn eigen saus maak, heb ik de volledige controle over wat erin gaat. Geen onnodige conserveermiddelen, kleurstoffen of andere toevoegingen. Alles is puur en vers.

De knoflook die ik gebruik is vers geperst, waardoor de smaak intenser en authentieker is. In veel kant-en-klare sauzen worden aroma’s of knoflookpoeder gebruikt, die simpelweg niet dezelfde diepte van smaak geven als verse knoflook. Bovendien kan ik de hoeveelheid knoflook naar wens aanpassen, waardoor ik precies de juiste balans van smaken kan vinden.

Dit is een eenvoudige knoflooksaus die je gemakkelijk kunt aanpassen aan je eigen smaak. Voeg bijvoorbeeld wat fijngehakte verse munt toe voor een frisse twist, of een beetje chilipoeder voor wat extra pit.

Ingrediënten knoflooksaus:

4 teentjes knoflook

200 ml yoghurt (Griekse yoghurt werkt goed voor een dikkere saus)

2 eetlepels olijfolie

1 eetlepel citroensap

Zout en peper naar smaak

1 eetlepel fijngehakte verse peterselie (optioneel)

Bereidingswijze:

Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn, of gebruik een knoflookpers.

Meng in een kom de yoghurt, olijfolie, citroensap, zout, peper en de geperste of fijngehakte knoflook.

Roer alles goed door elkaar tot een gladde saus. Proef en voeg indien nodig meer zout, peper of citroensap toe.

Als je verse peterselie gebruikt, roer dit dan door de saus.

Dek de saus af en laat hem minstens een uur in de koelkast staan voordat je hem serveert. Dit geeft de smaken de tijd om zich te ontwikkelen.

Serveer de knoflooksaus bij je favoriete gerechten. 

Bekijk ook eens deze workshops