Zalm Teriyaki is een heerlijk recept van Millie’s Indische Keuken wat je heel erg makkelijk kan maken op je bbq of op de Ofyr. Lekker met wat rijst en een frisse salade. Millie kwam bij koksland thuis koken en we gingen de onderstaande gerechten lekker op de Ofyr klaarmaken!
Over Millie
De liefde voor de Aziatische keuken is door haar moeder met de paplepel ingegoten. Als kind zat ze regelmatig bij haar moeder op het aanrecht en keek hoe ze de lekkere gerechten bereide. Na vele jaren werk als secretaresse wilde ze meer vanuit haar hart werken. Met Millie’s Indische Keuken werd de hobby ook gelijk haar werk. Ze geniet iedere dag van heerlijke smaken en geuren die ze dus graag met je deelt.
Zalm Teriyaki ingrediënten
4 zalmfilets met huid à 150 gr
75 ml sojasaus
1 volle eetlepel donkere basterdsuiker
2 teentjes knoflook (geperst)
1 eetl geraspte gember
50 ml mirin (rijstwijn, verkrijgbaar bij Toko)
1 eetlepel honing
Scheutje sesamolie
2 Lente-ui, in ringetjes gesneden
Bereiding
Doe de sesamolie, sojasaus, basterdsuiker, knoflook, gember, mirin en honing in een pannetje en roer goed door elkaar. Breng zachtjes aan de kook en laat ietsjes indikken (ongeveer tot de helft).
Giet de marinade door een zeef en laat afkoelen. Je zult zien dat de marinade nog stroperiger wordt. Leg de zalmfilets in de saus en laat ca. ½ uur intrekken. Schep ondertussen een paar keer wat saus over de zalm.
Doe wat olie in een pan en bak de zalm op de huid aan en draai de zalm na ca. 4 minuten voorzichtig om op de andere kant. Afhankelijk van de dikte is de zalm in ca. 4 minuten klaar. Schep tussendoor een keer wat teriyakisaus er over. De zalm mag eventueel nog een beetje rosé zijn vanbinnen. Lekker met rijst of noedels. Lepel nog wat van de marinade erover en maak af met fijngesneden lente-ui.
Pittige garnalen ingrediënten
Ca. 1 kg grote rauwe garnalen zonder kop en darm
1 bol knoflook
2 el sambal oelek
2 el chilisaus
2 el Sesamolie
2 el Citroensap
1 kopje zonnebloemolie
Zout, peper
Bereiding
Maak van de sambal oelek, chilisaus, sesamolie, citroensap een marinade. Pers de knoflookteentjes hierboven uit en voeg zout en peper naar smaak toe, roer goed door.
Doe de marinade in een grote kom en voeg de rauwe garnalen toe. Laat minimaal ½ uur intrekken.Maak de wok goed heet en bak de garnalen aan tot ze roze kleuren.