Home BBQ Wilde Zalm met kruidenzout

Wilde Zalm met kruidenzout

door Peter Eemsing
wilde zalm met kruidenzout

Dit recept met wilde zalm met kruidenzout is specifiek gemaakt voor op de contactgrill maar je kan hem ook goed op je BBQ of Ofyr maken. Zalm koop je bij de visboer en is er in vele soorten en maten. De kwaliteit van de zalm die je koopt is natuurlijk bepalend voor de smaak van je gerecht. Er zijn verschillende soorten zalm waar je een keus uit kunt maken.

Je zult merken dat Atlantische zalm het meest voorkomende type zalm is in de supermarkten. Deze zalm heeft een rijke, uitgesproken smaak en een hoog vetgehalte, wat ideaal is voor grillen omdat het de zalm vochtig en sappig houdt.

Misschien wil je ook eens Sockeye zalm proberen. Het is donkerder van kleur en heeft een sterkere smaak dan de Atlantische zalm. Het heeft ook een hoog vetgehalte, waardoor het een goede optie is om te grillen.

Coho zalm is ook een optie. Deze zalm heeft een lichtere smaak dan Sockeye of Atlantische zalm. Het is minder vet, dus het kan iets droger worden bij het grillen, maar als je het goed bereidt, kan het toch erg lekker zijn.

Dan is er nog de King zalm, ook bekend als Chinook. Dit is de grootste en vaak de duurste soort zalm. Het heeft een hoge vetgehalte en een zeer rijke smaak, wat het een uitstekende keuze maakt voor grillen.

Bij het kiezen van je zalmmoten is het belangrijk te onthouden dat elk type zalm unieke smaaktonen kan hebben, afhankelijk van hun dieet en de wateren waarin ze gezwommen hebben. Waar je op moet letten bij het grillen van zalmmoten, is dat ze van goede kwaliteit zijn. Let bij de aankoop van zalm op de kleur en textuur. Je wil zalm die helder en glanzend is met een stevige textuur. Vermijd zalm die er dof uitziet of een papperige textuur heeft.

Als het mogelijk is, probeer dan verse zalm te gebruiken in plaats van bevroren, aangezien verse zalm over het algemeen een betere textuur en smaak heeft. Als je echter bevroren zalm gebruikt, zorg er dan voor dat deze goed is ontdooid voordat je hem grilt.

Ten slotte, houd er rekening mee dat wilde zalm over het algemeen beter is dan gekweekte zalm, zowel qua smaak als qua voedingswaarde. Veel gekweekte zalm wordt gevoed met een dieet dat niet natuurlijk is voor zalm, wat kan resulteren in een mindere smaak en textuur. Bovendien kan gekweekte zalm ook hogere niveaus van verontreinigende stoffen en antibiotica bevatten.

Als je nadenkt over de aankoop van zalm, dan weet je dat een wilde zalm vrij rondzwemt, geen antibiotica krijgt en niet te snel kan groeien. Je eerste gedachte zou misschien zijn: “Ik wil wilde zalm”. Vanuit het perspectief van je eigen gezondheid, is dat geen slechte gedachte. Maar het probleem dat je hier kunt tegenkomen, is dat de zalm op een onverantwoorde manier kan zijn opgevist. Dit betekent dat er bijvoorbeeld veel bijvangst kan zijn van bedreigde diersoorten, of dat er geen rekening wordt gehouden met de mogelijkheid tot voortplanting van de zalm.

Gelukkig bestaat er een oplossing voor dit dilemma, namelijk het MSC-keurmerk. Het Marine Stewardship Council (MSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor duurzame visserij. Wanneer de wilde zalm die je overweegt te kopen dit logo draagt, kun je erop vertrouwen dat de zalm op een duurzame manier is gevangen. Dit geeft je de gemoedsrust dat je bijdraagt aan een duurzamere visserij en tegelijkertijd een gezondere optie voor jezelf kiest.

Zo maak je de wilde zalm met kruidenzout


Wat heb je nodig?

2 zalmmoten, van gelijke grote en dikte +

Saus
3 el honing1 a 2 el olijfolie e.v.
1 el roomboter
1 tl sojasaus (kikkoman of tamari)
+ kruidenzout (zie hieronder voor recept)

Hoe maak je de saus?
Laat de eerste 4 ingrediënten, al roerende, samensmelten op laag vuur in een kleine koekenpan. Zodra het gaat indikken (karameliseren met belletjes aan de bovenkant) voeg je een ½ el kruidenzout toe.
Tijdens het maken van de saus laat je je zalmmoten op kamertemperatuur komen en warm je de grill op tot 160 graden (voor 4,5 minuut). Besmeer de zalmmoten aan alle kanten met een kwastje met olijfolie en leg ze op de voorverwarmde grill met de huid naar beneden, sluit de grill. Als er nog 2 minuten op de teller staan dan glaceer je de moten aan alle kanten met de saus en draai je ze voorzichtig met een grijper om, zodat de huidkant naar boven wijst. Sluit de grill nog 1,5 minuut. Bestrijk ze daarna nog 1x met de saus en leg de moten op je bord. 

Heerlijk met een frisse salade!

Tip: De tijd is wat afhankelijk van de dikte van je moten, dus blijf de grill af en toe even checken aan het einde.
Noot: je moet de saus in het pannetje wel op laag vuur warm houden voor het bestrijken, anders wordt het een vaste substantie.

LET OP: als je de zalm gaat omdraaien, gebruik een lange tang en let op voor hete spetters


Recept voor kruidenzout
2 el zeezout

1 el paprikapoeder

1 el knoflookpoeder

½ el gemalen gedroogde uitjes

½ el gedroogde tijm

1 tl versgemalen peper

½ tl cayennepeper

½ el gedroogde salie
Je kunt alles mengen in een droog potje en de rest daarna bewaren voor een volgend gebruik


Wartmann keramische contactgrill

Met deze gloednieuwe Wartmann keramische contactgrill maak je in een handomdraai krokante tosti’s, panini’s, lekkere gegrilde groenten en wat denk je van heerlijke biefstukjes, vis of homemade hamburgers. Er zit zelfs een kerntemperatuur meter bij die er voor zorgt dat je vlees perfect rare, medium rare of well done is. Deze nieuwe Wartmann grill is Pfas vrij en word geleverd met een extra wafelplaten. Dit recept voor de wilde zalm met kruidenzout is gemaakt met deze vlakgrill!

Bekijk ook eens deze workshops