Home Hoofdgerecht Vegetarische Bourguignon

Vegetarische Bourguignon

door Christa Dreef
vegetarisch bourguignon

Alhoewel ik een echte ouderwetse boeuf bourguignon onweerstaanbaar vind, moet ik zeggen dat deze vegetarische variant bijzonder smaakvol is. Eigenlijk mis je het vlees totaal niet. Dit is een recept om te proberen, zeker als je tracht om wat minder vlees te eten. Dit recept is dan echt een aanrader.

Ingrediënten:

  • 500 gram champignons
  • 100 gram gedroogde bospaddenstoelen
  • 2 rode uien
  • 500 gram gemengde wortelen
  • 2 rode paprika’s
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 pomodori tomaten
  • 5 gram verse tijm
  • 5 gram verse oregano
  • 5 gram verse platte peterselie
  • 5 gram verse selderij
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1,5 theelepel fijn zeezout
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 250 ml volle rode wijn
  • 100 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel arachideolie

Bereidingswijze vegetarisch bourguignon:

Begin met het weken van de gedroogde bospaddenstoelen. Kook een keteltje met water, giet het gekookte water over de gedroogde bospaddenstoelen en zorg ervoor dat ze net onder water komen te staan. Zet weg en laat weken.

Vervolgens ga de paprika’s, wortelen en tomaten in mooie kleine stukjes snijden. Zorg dat de stukjes allemaal ongeveer even groot zijn. Hak de verse kruiden fijn en snipper de rode uien. Snijd de champignons in dunne plakjes. Pel de knoflooktenen en hak vervolgens fijn.

Verhit een grote braadpan (met deksel) en giet er als de pan goed heet is een eetlepel arachideolie in. Voeg de uien toe en bak tot ze glazig beginnen te worden. Voeg vervolgens de fijn gehakte knoflooktenen toe en roer goed door. Bak vervolgens de tomatenpuree mee en voeg de in dunne plakjes gesneden champignons en in stukjes gesneden paprika’s, wortelen en tomaten toe. Roer goed door.

Giet de geweekte paddenstoelen af en bewaar het vocht. Snijd de paddenstoelen zo nodig wat in stukjes en meng door de groenten. Tot slot meng je de fijngesneden kruiden en zout en peper erdoor. Zet het vuur hoog en bak alles 5 minuten. Blus daarna af met de wijn, het vocht van de paddenstoelen en de groentebouillon. Doe een deksel op de pan en laat alles lekker een klein uurtje pruttelen op een laag vuur. Het laatste kwartier doe je de deksel van de pan en laat je de saus wat inkoken. Breng zonodig nog verder op smaak met wat zout en zwarte peper en bindt de saus eventueel met iets maizena.

Serveer met brood en/of aardappelpuree.

Bekijk ook eens deze workshops