Home Recepten “Steak” Tartaar

“Steak” Tartaar

door Christa Dreef
"steak" tartaar

We maken geen steak tartaar van vlees, maar van tomaten en gemarineerde shiitakes. Zelfs de meest verzotte vleeseter vind dit gerecht top en het is weer eens wat anders dan de standaard steak tartaar die je vaak geneigd bent om te maken. Probeer het gewoon eens uit. Het resultaat zal je verbazen, het gerecht is 1 grote smaakbom. Dit recept is voldoende voor 4 grote of 6 kleinere voorgerechten.

Ingrediënten:

  • 100 gram shiitakes
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sake
  • 6 pomodori tomaten
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 3 eetlepels kalamata olijven
  • 1 banaansjalot
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 6 mitsuba wasabi crispy rice crackers
  • 100 ml arbequina olijfolie
  • 15 gram verse kervel of thaise basilucum of peterselie
  • 2 knoflooktenen
  • 2 eetlepels majonaise
  • 1,5 theelepels vadouvan kruiden
  • 1 theelepel kurkuma

Bereidingswijze “steak” tartaar:

Begin met de shiitakes. Verwarm een metalen koekenpan tot deze loeiheet is, doe de shiitakes in de pan, schep de shiitakes een paar keer goed om en blus na ongeveer een minuut af met de drie eetlepels sojasaus en de sake. Blijf goed omscheppen, totdat de sojasaus en de sake merendeels in de shiitakes is opgenomen. Laat afkoelen.

Vervolgens maak je de kruidenolie. Doe de kruiden (kervel, peterselie of Thaise basilicum) en de gepelde knoflooktenen in een blender, giet de olie erbij en zet de blender aan. Zodra de kruiden heel fijn zijn en de olie groen kleurt ben je klaar. Zet de olie weg tot gebruik. Voordat je de olie gaat gebruiken giet je de olie door een hele fijne zeef of kaasdoek.

Ontvel de tomaten. Dat doe je door ze in te kerven aan de bovenzijde en even 30 seconden in kokend water te leggen en vervolgens direct in een bak met ijswater. Je kunt het vel dan vrij gemakkelijk verwijderen. Vervolgens snijd je de tomaten in vierdelen en verwijder je de zaadlijsten en zaadjes. Daarna snijd je de tomatenpartjes in heel kleine stukjes die je in een ruime kom doet. De olijven snijd je vervolgens in dezelfde mooie kleine stukjes en voeg je bij de tomatenstukjes. Ook de shiitakes, die dan wel zijn afgekoeld, snijd je in kleine blokjes. (Nb hou er 6 apart voor de garnering) Ook deze voeg je toe in de ruime kom. Snipper tot slot de banaansjalot en meng met de tomatenblokjes, shiitakes en olijven. Voeg vervolgens de kappertjes toe. Breng het geheel op smaak met iets zeezout en zwarte peper.

In een apart bakje meng je de mayonaise met de vadouvan kruiden en de kurkuma. Dit mengsel breng je vervolgens ook verder op smaak met wat zeezout en versgemalen zwarte peper.

Schep wat van het tomatenmengsel in een kookring (7-4,5 cm) en druk goed aan, vervolgens verwijder je de kookring. Doe een beetje van het mayonaise mengsel op de tartaar (bijvoorbeeld met een spuitzak) en giet wat van de gezeefde olie rondom de tartaar. Garneer de tartaar met de apart gehouden shiitakes.

Maal de mitsuba wasabi crispy rice crackers fijn en strooi over de “steak” tartaar.

Serveer de “steak” tartaar met wat geroosterd brood.

Eet smakelijk!

Bekijk ook eens deze workshops