Home Hollandse pot Twentse gehaktbal
twentse gehaktbal

De Twentse gehaktbal is een typisch streekgerecht en wordt gekenmerkt door bepaalde smaken en ingrediënten, zoals mosterd en kruiden zoals nootmuskaat en kruidnagel. In Twente en inmiddels ook in de rest van Nederland is dit een typisch gerecht wat meestal met aardappelen en groenten en een rijke jus op je bord komt te liggen. Ook lekker gewoon op een boterham of in plakjes als hapje.

Ingrediënten voor twee Twentse gehaktballen. Bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.

Voor de Twentse gehaktbal:

300 gram runder gehakt (of half om half gehakt)

1 ei

1 kleine ui, fijngesnipperd

2 eetlepels paneermeel

1 eetlepel mosterd

Zout en peper naar smaak

Snufje nootmuskaat

Snufje kruidnagelpoeder

Voor de jus:

300 ml runder- of kippenbouillon

1 eetlepel bloem

Zout en peper naar smaak

1 kleine ui, in ringen gesneden

Benodigdheden

Koekenpan

Mengkom

Bereidingswijze Gehaktballen:

Meng in een kom het half-om-half gehakt, het ei, de fijngesnipperde ui, paneermeel, mosterd, zout, peper, nootmuskaat en kruidnagelpoeder.

Kneed het mengsel goed door en vorm er twee gehaktballen van.

Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan op middelhoog vuur.

Bak de gehaktballen aan alle kanten bruin, wat ongeveer 5-7 minuten zal duren.

Jus:

Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze even apart.

Voeg de gesneden ui toe aan de koekenpan en bak tot deze glazig is.

Strooi de bloem over de uien en roer goed om. Voeg geleidelijk de bouillon toe, terwijl je constant roert om klontjes te voorkomen. Laat de jus een paar minuten inkoken totdat deze dikker wordt. Breng op smaak met zout en peper.

Samenvoegen en serveren:

Leg de Twentse gehaktballen terug in de pan met de jus.

Dek de pan af en laat het geheel nog ongeveer 15-20 minuten op laag vuur sudderen.

Serveer de Twentse gehaktballen met aardappelpuree of gekookte aardappelen met wat groenten en geniet van je maaltijd. Ook lekker gewoon op ene broodje of boterham.

Bekijk ook eens deze workshops