Het zelf maken van rode kool met appeltjes is even wat snij- en rasp-werk, maar het eindresultaat mag er vervolgens zijn. Een ware traktatie. Dit gerecht kun je heel goed combineren met aardappel-knolselderij puree en stoofvlees.
Recept voor 6-8 personen | voorbereiding 15 min | kooktijd 45 min
Ingrediënten rode kool met appeltjes
1 rode kool
4 zoet-zure appels
150 gram roomboter
1 eetlepel honing
ongeveer 100 ml water
snufje zout en peper
(eventueel 2 kruidnagels en 1 laurierblaadje)
Bereidingswijze rode kool met appeltjes
Snijd de rode kool in kwarten en verwijder de kern. Snijd vervolgens ragfijn en pak een grote braadpan. Doe de boter in de pan en laat op een zacht vuur smelten. Als de boter helemaal gesmolten is voeg je de kool toe en stoof je e.e.a. gedurende tien minuten. In die tijd kun je de appels schillen en raspen. Voeg de appelrasp, honing en het water aan je pan toe (zorg dat de rode kool net niet onder water staat). Leg de deksel op de pan en laat de rode kool in ongeveer 45 minuten (beet)gaar stoven. Giet het vocht af en breng de rode kool met appeltjes op smaak met zout en peper.
PS: je kunt eventueel nog twee kruidnagels en een laurierblaadje toevoegen voordat je de rode kool gaar stooft. Je rode kool krijgt dan een iets kruidiger smaak, waardoor je gerecht net wat meer ‘bite’ krijgt.