Home BBQ Paella maken recept
Paella maken recept

Paella maken recept is heerlijk in de zomer maar ook lekker in de winterse kou. Lekker op de driepoot in de tuin boven een vuurtje Paella maken maar dit kan ook prima gewoon in je keuken! Altijd leuk en lekker als je ineens een groep vrienden of familie op bezoek krijgt!

Ingrediënten Paella maken recept

5 Roma tomaten
1 eetlepel gedroogde uienstukjes of een half ui gesnipperd
1 theelepel uienpoeder
4 tenen knoflook
1 eetlepel zout
2 theelepels zwarte peper
2 eetlepels verse peterselie
5-6 saffraan draadjes, anders vervangen door twee theelepels kurkuma
1 eetlepel paprika poeder
1 scharrelkip of 6 kippenbouten
150 ml olijfolie, een milde variant bijvoorbeeld de biologische Valderrama Ocal
1 zak grote garnalen
250 ml visbouillon of fond
250 ml gevogelte bouillon of fond
300 gram sperziebonen
400 gram risotto rijst
4-5 takjes verse rozemarijn
1 citroen
optioneel aanvullen met groente’s naar keus, die je dan gelijk met de boontjes in de Paella doet!

Ook lekker met mosselen!

Bereiding Paella

Rasp de tomaten. Rasp meteen ook de knoflook. Door te raspen ontstaat er een heel fijne saus, die de paella straks heerlijk op smaak brengt. Gooi velletjes en schillen – die je door het raspen gemakkelijk kunt scheiden – weg. (Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de knoflook te persen of gedroogde knoflook te gebruiken.)

Roer de saffraan, peper, uienpoeder en de paprikapoeder door de tomaten-knoflooksaus.’ Hak de maiskippenbouten in 3 stukken, of hak een hele mais- of scharrelkip in stukken. Zout de kip redelijk goed. Verhit de pan op hoog vuur. Bij voorkeur op een grote wokbrander, die de paellapan egaal kan verhitten. Heb je alleen een kleinere pit, zorg dan voor een ouderwetse vlamverdeler of bereid de paella op een hete barbecue in de tuin.

Aanbieidngen

Schenk alle olie in één keer in de pan.’ In de hete olie bak je de stukken kip met de uienstukjes al omscheppend mooi donkerbruin. Schep de garnalen bij de kip in de pan en bak ze mee tot ze roze zijn. Schenk nu de tomatensaus bij de garnalen in de pan en schenk de gevogelte- en de visfond erbij.

Roer de boontjes erdoor en schenk water in de pan tot vlak onder de rand (laat nog wat ruimte over voor de rijst). Als je niet aan fond of zelfgetrokken bouillon kunt komen, kan je ook verkruimelde bouillon blokjes, 1 vis en 1 gevogelte, gebruiken met 500 ml water! Wacht tot het water kookt.

Verdeel nu dan de rijst voorzichtig over de hele pan. Vanaf nu mag er niet meer geroerd worden! Houd het vuur matig hoog, het vocht zal gaan borrelen en langzaam inkoken. Controleer na 20 minuten of de bovenste rijstkorrels (beet)gaar zijn – de onderste zijn dat dan zeker. Zo niet, kook de paella dan nog 5 minuten langer.

Draai het vuur uit, leg de takjes rozemarijn en de peterselie op de paella en bedek de pan met aluminiumfolie. Laat hem voor het serveren nog 10 minuten staan.’ Snij de citroen in dunne plakjes en serveer op het bord of in de pan, zodat iedereen naar smaak deze kan bijvoegen.

Geen paellapan? Gebruik dan een heel grote ijzeren koekenpan zonder antiaanbaklaag, met een dunne platte bodem en een hoog opstaande rand. Maak de paellapan altijd alleen met heet water schoon. Als je hem voor een langere periode opbergt, wrijf hem dan eerst in met olie en wikkel hem in kranten.

Thuis kun je de paella bereiden op een driepoot, wokbrander of op de barbecue. Zelf maak ik ‘m het liefst hangend aan mijn driepoot op een houtvuur buiten. Dan krijgt het gerecht een extra lekkere, rokerige smaak. Vlees en vis zijn het belangrijkste bestanddeel van het gerecht, maar groenten mogen ook niet ontbreken.

Ps kijk ook eens op onze andere website dekookworkshop.nl

Bekijk ook eens deze workshops