Home Arabisch Opgeklopte hummus met lamsvlees zelf maken

Opgeklopte hummus met lamsvlees zelf maken

door Peter Eemsing

Hummus betekent in het Arabisch ‘kikkererwt’. De toevoeging van lamsvlees is traditioneel in het Midden Oosten, maar u kunt ook het vlees weglaten en de hummus besprenkelen met olijfolie. Deze variant heeft geen olijfolie als ingrediënt maar je kan het natuurlijk wel als garnering gebruiken.

Lekker als lunch of als onderdeel van de warme maaltijd!

Ingrediënten Hummus

Voor de hummus:
2 el tahin (sesampasta)
2 el citroensap
100 gram gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt of 200 gram kikkererwten uit blik
2 tenen knoflook fijngehakt
3 ijsklontjes
snufje gemalen piment
1 theelepel zeezout

Voor het lamsvlees
20 gram gezouten roomboter
1 ui gesnipperd
1 eetlepel pijnboompitten
2 tenen knoflook fijngehakt
150 gram lamsgehakt
2 eetlepels granaatappelsiroop
snufje gemalen piment
granaatappelpitten
2 eetlepels gehakte muntblaadjes
zeezout en versgemalen peper naar smaak

Bereiding

Hummus

Doe voor de hummus de tahin, het citroensap en 1 eetlepel water in een kom en meng alls goed door elkaar.

Laat de kikkererwten uitlekken en wrijf de velletjes los door de kikkererwten meederde malen af te spoelen onder stromend koud water in een vergiet en even goed schudden zodat de velletjes boven komen drijven. Verwijder de velletjes en laat de kikkererwten goed uitlekken. Doe de uitgelekte kikkererwten en de knoflook in een keukenmachine en pureer het ongeveer 30-40 seconden.

Voeg er een ijsklontje aan toe en pureer tot die is opgenomen. Doe het zelfde met de resterende ijsklontjes tot er een gladde pasta ontstaat. Voeg het tahin-citroenmengsel toe, met de piment en peper en zout naar smaak. Pureer net zolang tot er een mooie gladde pasta ontstaat. Doe de hummus in een kom en zet die in de koelkast.

Lamsgehakt

Smelt voor het lamsmengsel de boter in een koekenpan met dikke bodem op een middelhoog vuur. Voeg de ui toe toe en fruit die in 3-4 minuten tot hij glazig is. Roer de pijnboompitten erdoor en bak het geheel nog 2 minuten tot alles net bruin begint te worden. Voeg de knoflook toe, roer alles goed door en bak nog ee minuutje tot alle geuren goed vrijkomen.

Voeg dan het lamsgehakt toe en roer goed. Bak het niet langer dan 3-4 minuten zodat het niet te droog gaat worden. Schenk de granaatappelsiroop over het vlees, roer de piment erdoor en breng het geheel op smaak met peper en zeezout. Doe de hummus in een mooie schaal en maak in het midden een kuil waarin je het warme vleesmengsel schept samen met de jus. Klop de granaatappelpitten over het vleesmengsel en bestrooi met de munt.

Bekijk ook eens deze workshops