Deze linzensoep is een heerlijke voedzame maaltijd. In de geschiedenis van linzen hebben ze een lange traditie als voedselbron, met wortels die waarschijnlijk meer dan 8000 jaar teruggaan tot in het Midden-Oosten. Tegenwoordig worden ze wereldwijd gekweekt, met aanzienlijke productiegebieden in landen zoals India en Turkije.
Soms sta je voor een keuze: moet ik kiezen voor ingeblikte of droge linzen? Na wat overwegingen kwam ik tot de conclusie dat beide opties hun eigen voordelen hebben. Ingeblikte linzen zijn al gekookt, wat betekent dat ik ze snel aan mijn gerechten kan toevoegen, wat erg handig kan zijn op dagen dat ik weinig tijd heb.
Aan de andere kant, als ik besluit om droge linzen te gebruiken, merk ik dat ik meer controle heb over de textuur. Deze linzen hebben niet het conserveringsproces ondergaan dat de ingeblikte variant wel heeft, wat resulteert in een licht verschillend frissere smaak. Dit betekent wel dat ik wat extra tijd moet inplannen voor de voorbereiding, aangezien droge linzen moeten worden gewassen en gekookt voordat ze kunnen worden gebruikt.
En het is goed om te weten dat ingeblikte linzen soms extra zout kunnen bevatten als conserveringsmiddel. Als ik voor de ingeblikte variant kies, zou ik je adviseren om het etiket te lezen en om ze dan eerst af te spoelen om overtollig zout te verwijderen. Wij maken deze linzen soep met ingeblikte linzen.
De handgemaakte soepkom en het bord op de foto komen uit onze handgemaakte aardewerken collectie.
Ingrediënten Linzensoep
400g linzen uit blik (die zijn dus al gaar)
2 el brassica olie culinair
1 grote ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1,5 el tomatenpuree
2 tl kerriepoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoedee
1 tl paprikapoeder
2 middelgrote wortelen brunoise
2 stengels bleekselderij brunoise
1 grote prei emincer
1 blik tomatenstukjes (ca. 400g)
1 el gembersiroop
1,5 l kippenbouillon
2 el verse platte peterselie
2el verse koriander
peper – zout
Bouqet garni 2 takje verse lavas, 2 takjes verse munt en 2 takjes citroentijm
Bereiden linzensoep:
Spoel de linzen af in een vergiet en laat ze uitlekken. Zet afgedekt weg tot gebruik.
Verhit de olie in een soeppan en bak de uitjes samen met knoflook aan op middelhoog vuur totdat de uien licht beginnen te bruinen. Doe de kerrie-, komijn-, koriander en paprikapoeder erbij, roer goed door en voeg dan de tomatenpuree toe en fruit dit een minuutje mee. Zet het vuur laag. Snijd de wortel, bleekselderij en prei brunoise en voeg toe. Roer alles goed door en voeg dan het blik tomatenstukjes, de gembersiroop en de kippenbouillon toe. Zet het vuur hoog en breng het geheel aan de kook. Bindt de lavas, munt en citroentijm aan elkaar met kookdraad en leg in de soep. Laat de soep in ca. 35 minuten op een zacht vuur gaar koken.
Verwijder vervolgens je bouqet garni gaarne en pureer de soep met een staafmixer. Voeg vervolgens de uitgelekte linzen toe en breng opnieuw aan de kook. Breng de linzensoep vervolgens op smaak met zout en peper en serveer direct in mooie black pottery kommen.